Na Medvednici niče deset manjih hotela - za pčele

Autor: N.D. Objavljeno: 20.10.2022. 🕜 09:59 Lokacija: Zagreb

Na Medvedgradu je postavljen veći broj hotela za pčele

A1 Hrvatska i Go2Digital nastavljaju s projektom GigaBEEtno, kojim se želi istaknuti važnost solitarnih pčela. Važnost ovog projekta prepoznali su i u Parku prirode Medvednica te je postavljeno deset manjih hotela za pčele na Medvedgradu koji sada čekaju svoje nove stanare. Sredinom ove godine, A1 Hrvatska i Go2Digital predstavili su projekt GigaBEEtno, kojim svoju brigu o okolišu i zajednici fokusiraju na najvažnija bića u opstanku svih ekosustava. Riječ je o pčelama koje zbog širenja gradova i ljudske aktivnosti imaju sve manje pristupa prirodnim nastambama.  

A kako bi pomogli pri sprječavanju ovoga važnog ekološkog problema, A1 Hrvatska je započeo s postavljanjem hotela za pčele te educiranjem korisnika o važnosti i očuvanju ovih insekata. Prema podacima World Wide Fund for Nature (WWF) od oko 20.000 vrsta pčela na svijetu, oko 1.600 nalazi u Hrvatskoj i regiji. Iznimno su važne za očuvanje biološke raznolikosti, a bez pčela bi primjerice ostali bez jagoda, trešanja, krušaka i mnogih drugih namirnica i biljaka.

Projekt su prepoznali i u Parku prirode Medvednica te su se odlučili pridružiti ovoj hvalevrijednoj akciji. „Javna ustanova Park prirode Medvednica regulira aktivnosti posjetitelja, štiti prirodu osmišljavanjem i provođenjem edukativnih programa. S ciljem informiranja javnosti, krajem 2021. godine, otvoren je Centar za posjetitelje Medvedgrad unutar kojeg posjetitelji mogu saznati o prirodnoj i kulturnoj baštini Medvednice. Značajan broj naših posjetitelja čine djeca školskog uzrasta koju podučavamo važnosti zaštite i očuvanja prirode te pravilima ponašanja u Parku. Zadovoljstvo nam je što će hoteli za solitarne pčele obogatiti ponudu našeg Centra i Parka i pridonijeti širenju svijesti o njihovoj važnosti djelovanja za opstanak i očuvanje ekosustava“, istaknula je dr.sc. Marina Popijač, ravnateljica Parka prirode Medvednica. S projektom GigaBEEtno A1 promiče društveno odgovorno poslovanje i zaštitu okoliša. 

TAGOVI