Stroža pravila o ostacima pesticida štetnima za pčele

Autor: B.O. Objavljeno: 28.09.2022. 🕜 08:16 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Podržan je prijedlog EK-a da se smanje maksimalne razine neonikotinoidinih pesticida

Članice Europske unije jučer su podržale prijedlog Europske komisije da se smanje maksimalne razine ostataka (MRO) dvaju neonikotinoidinih pesticida koji imaju štetan učinak na pčele

Procjene EFSA-e pokazuju da klotianidin i tiametoksam predstavljaju visok rizik za oprašivače. Zbog toga je njihova uporaba na otvorenom 2018. zabranjena, a odobrenja u EU-u u potpunosti su istekla 2019. godine. 

Novim će se pravilima postojeće maksimalne razine ostataka u hrani i hrani za životinje smanjiti na najnižu razinu koja se najnovijom tehnologijom može mjeriti u hrani i hrani za životinje. 

Nakon što ih Komisija donese (početkom 2023.) i nakon dovoljno vremena da se subjekti u poslovanju s hranom prilagode novim pravilima, ti će se MRO-ovi primjenjivati na hranu proizvedenu u EU-u i uvezenu iz trećih zemalja.

 

Uvozne tolerance 

Uredbom će se u praksi primijeniti ciljevi Komisije najavljeni u Europskom zelenom planu i strategiji 'Od polja do stola', da se "pri procjeni zahtjeva za uvozne tolerance za pesticide koji više nisu odobreni u EU-u uzmu u obzir okolišni aspekti, uz poštovanje standarda i obveza WTO-a". 

Nakon savjetovanja s članicama Svjetske trgovinske organizacije, prijedlog Komisije podnesen je Stalnom odboru za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje, koji je dobio potporu kvalificirane većine članica. Uredba će se podnijeti Vijeću i Parlamentu koji imaju rok od dva mjeseca da reagiraju. 

Ako obje institucije ne ulože prigovor, Uredba će biti donesena početkom 2023., priopćilo je Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

TAGOVI