Zagreb je izdao zelenu obveznicu i financijske se obvezao na ekološkije poslovanje

Autor: N. D. Objavljeno: 13.07.2023. 🕜 12:33 Lokacija: Zagreb
  • Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba (izvornik: Grad Zagreb, 2022.)

• Tomislav Tomašević, Zagreb
    Izvor: Grad Zagreb

Ako grad ne ispuni zelene ciljeve na koje se obvezao, platit će...

Zagrebački Holding u srijedu je na Zagrebačku burzu uvrstio prvu zelenu obveznicu, vrijednu 305 milijuna eura, kao prvu održivu na domaćem tržištu kapitala. Kamatna stopa na obveznicu koja dospijeva za 5 godina iznosi 4,9%, a aranžeri upisa bile su banke Erste, PBZ i ZABA. Očekivalo se da bi kamatna stopa mogla biti preko 6%, tako da je gradonačelnik istaknuo da je iznimno zadovoljan postignutom kamatom, dok je interes bio čak 60% veći od planiranog.

Prihod od ovog izdanja Zagrebački Holding koristiti će za otplatu postojećih obveznica nominalnog iznosa 2,3 milijarde kuna, koje dospijevaju na naplatu 15. srpnja, a eventualno preostali iznos iskoristit će se za financiranje općih potreba Holdinga.

U slučaju neispunjenja obveza ZH povezanih uz ispunjenje zadanih ciljeva uspješnosti u pogledu održivosti, Holding će o dospijeću obveznica platiti imateljima obveznica jednokratnu dodatnu naknadu (penal) u visini od 0,25 posto od ukupnog nominalnog iznosa izdanih obveznica.

Kao ciljeve uspješnosti u pogledu održivosti Holding je odredio povećanje udjela odvojeno prikupljenog komunalnog otpada (tj. uklonjenog s odlagališta) na 58% u 2027. godini u odnosu na baznu 2021. godinu te povećanje udjela obnovljive električne energije u ukupnoj potrošnji električne energije na 70% za period od 12 mjeseci koji završava 31. ožujka 2028. godine.

 

TAGOVI