Iskorak turističke tvrtke na tržište električne energije

Autor: B. O. Objavljeno: 07.08.2023. 🕜 09:56 Lokacija: Poreč
  • Otok Sveti Nikola ispred Poreča s hotelima Valamar Riviere (izvornik: Valamar Riviera, 2022.)

• Poreč, Istra, Valamar Riviera, turizam, hoteli
    Izvor: Valamar Riviera

Suradnja Valamara i KOER-a, prve hrvatske virtualne elektrane

Hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera i KOER, prva hrvatska virtualna elektrana surađivat će s ciljem povećanja održivosti i uravnoteženja hrvatskog elektroenergetskog sustava.

Uravnoteženost sustava ključna je za njegovo sigurno i optimalno funkcioniranje, ali i za mogućnost priključivanja novih kapaciteta obnovljivih izvora energije čime se omogućuje tranzicija društva na održive načine potrošnje i proizvodnje električne energije.

Valamar je integrirao održivi razvoj u svoje poslovanje te objavio ciljeve održivosti prema ESG okviru do 2025. godine, a ovime postaje i predvodnik turističkog sektora u sustavu virtualne elektrane.  

"Valamar od 2010. godine ulaže u obnovljive izvore i energetsku učinkovitost, a ova suradnja označava iskorak Valamara na tržište električne energije. Valamar stavlja na raspolaganje agregate za električnu energiju na 12 lokacija od Poreča do Dubrovnika u cilju uravnoteženja energetske mreže. Ukupna snaga koja se stavlja na raspolaganje je četiri MW, a agregati koji inače služe za rezervno napajanje u Valamarovim objektima koristit će se za rasterećenje elektroenergetskog sustava u trenutcima vršnog opterećenja. Prva lokacija koja ulazi u funkciju je Valamarova središnja kuhinja u Vinežu, a do kraja godine planirano je puštanje u rad i svih ostalih lokacija", izjavio je Flavio Gregorović, direktor tehničkog sektora u Valamaru.

 

Nova energetska infrastruktura

Tehnološka tvrtka KOER ovim ugovorom ostvaruje dodatno povezivanje tržišta električne energije i krajnjih korisnika koji čine virtualnu elektranu te u Valamaru vidi značajnog partnera u tome.

Promišljajući o potrebama modernog hrvatskog elektroenergetskog sustava i mogućnostima razvoja elektroenergetskog tržišta, KOER je razvio infrastrukturu prve hrvatske virtualne elektrane i kao agregator upravlja njome. Hrvatski elektroenergetski sustav se ubrzano decentralizira i virtualna elektrana je njegov iznimno važan dio. Ovo je platforma za poslovne modele koji će pospješiti ekonomsku održivost obnovljivih izvora i ubrzati izgradnju nove energetske infrastrukture, izvijestila je Valamar Riviera.

"Virtualna elektrana objedinjava proizvođače, potrošače, ali i sustave za pohranu električne energije koji se mogu nalaziti bilo gdje unutar hrvatskog elektroenergetskog sustava. Krajnji korisnici stavljaju na raspolaganje dio svojeg kapaciteta proizvodnje i potrošnje električne energije. Svima uključenima tako se otvaraju mogućnosti višestruke dobrobiti - krajnjim korisnicima prilika da postanu aktivni sudionici tržišta električne energije te kroz to ostvaruju dodatne prihode, a Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava pružanje pomoćnih usluge s ciljem optimalnog upravljanja i uravnoteženja elektroenergetskog sustava. Turistički sektor je poznat kao veliki potrošač energije, a Valamar svojim primjerom pokazuje da u energetskom sustavu može sudjelovati i kao faktor uravnoteženja", izjavio je Marko Lasić, direktor KOER-a.

TAGOVI