Očekuje se veliki rast cijene dizela

Autor: N. D. Objavljeno: 11.08.2023. 🕜 13:08 Lokacija: Zagreb
  • Detalj benzinske postaje (izvornik: logoboom / Shutterstock, 2007.)

• benzinske postaje, naftni derivati
    Izvor: logoboom / Shutterstock

Nakon dugo vremena cijena dizela će probiti granicu od 1,50 eura/ l

Kako doznaje Dnevnik Nove TV benzin bi od idućeg tjedna trebao poskupjeti za dva do tri centa po litri a dizel za desetak. Nakon dugo vremena cijena dizela tako će probiti granicu od jedan i pol eura za litru. Iz Ministarstva gospodarstva neslužbeno poručuju kako prate situaciju i kako će reagirati kad za to bude potrebe. Naftni konzultant Jasminko Umićević je u Dnevniku Nove TV prokomentirao trend rasta cijena goriva. "Uvjeren sam da će cijene još neko vrijeme rasti. Glavni razlog je određeni manjak dizela na mediteranskom tržištu. No, neće rasti do razine koju smo gledali - više ili do 100 dolara", rekao je Umićević.

Što Vlada može učiniti? "Mislim da još uvijek nismo na onim razinama koje su zabrinjavajuće i da Vlada, trenutno, nema potrebe ništa posebno raditi. Nema ni previše alata", pojasnio je Umićević. Mali opskrbljivači su primorani  prodavati gorivo ispod nabavne cijene. "Ne može se sve regulirati. Ovo je sada anomalija. Kada cijene rastu - naftne kompanije uzimaju sebi profit. Kada padaju, ostaju malim vlasnicima benzinskih postaja. Ja bih to okrenuo na drugi način - zašto se dovode u situaciju da su vezani samo uz domaće dobavljače, zašto se ne udruže? Zašto kupuju svatko po par tisuća tona godišnje. Njih ima više od 200, drže skoro 25 posto tržišta. Trebali bi objediniti svoju nabavu", smatra Umićević.

Uz to, ima i drugi način. "Pojaviti se kod Ine, Petrola s par stotina tisuća tona godišnje pa bi, vjerujem, imali bolje uvjete", zaključio je naftni konzultant.

 

 

TAGOVI