Nastavak politike nižih trošarina na goriva

Autor: N. D. Objavljeno: 14.08.2023. 🕜 13:53 Lokacija: Zagreb
  • Snopovi novčanica 50 eura (izvornik: Marc Dietrich / Shutterstock, 2007.)

• novac, euro, financije
    Izvor: Marc Dietrich / Shutterstock

Vlada je ove godine već devet puta mijenjala Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju

Vlada je danas na telefonskoj sjednici donijela i Uredbu o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju. Vlada je izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata.

Tijekom 2023., Vlada je u devet navrata izmijenila Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju, odnosno snizila visinu trošarine na bezolovni motorni benzin,  dizelsko gorivo i loživo ulje radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata.

S obzirom da i dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata te nastavno na snižavanja visine trošarine tijekom 2022. i 2023. godine, predloženom izmjenom Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju se radi sprečavanja njihovih negativnih utjecaja, predlaže snižavanje visine trošarine za najprodavanije energente bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, za razdoblje od 15. kolovoza do 28. kolovoza 2023., i to za 56,31 eura na milijun litara bezolovnog benzina i 23,13 eura na milijun litara dizelskog goriva, odnosno 0,0563 eura/l benzina tj. 0,0231 eura po litri dizela. 

 

TAGOVI