Davor Štern se zalaže za nastavak državnog utjecaja na cijene derivata i plina

Autor: N. D. Objavljeno: 17.08.2023. 🕜 21:39 Lokacija: Zagreb
  • Detalj benzinske postaje (izvornik: logoboom / Shutterstock, 2007.)

• benzinske postaje, naftni derivati
    Izvor: logoboom / Shutterstock

U visokoj inflaciji i pred izbore cijene energije ne treba prepuštati tržištu, smatra iskusni naftaš

Energetičar Davor Štern za N1 je komentirao veliki rast cijene dizelskog goriva. Štern kaže da je zadnje poskupljenje bilo očekivano i da je posljedica sezonskog kolebanja, no da se nema razloga osobito zabrinjavati oko naftnih šokova.

Očekivano je jer svako ljeto sa sobom donosi promijene cijena. Cijene nafte kolebaju od kraja prošle godine i kreću se u rangu između 70 i 80 dolara po barelu. Zadnjih nekoliko dana je nešto pala i to su normalna sezonska kolebanja cijena o kojima ne bismo trebali brinuti…. Mislim da će ići jaka agresija prema oporezivanju i dizanju cijena u odnosu na ispuštanje CO2“, naglasio je Štern.
“Rat nije izazvao velike promjene – i dalje ima nafte na tržištu i dalje nije otišla u ekstremne visine kako se očekivalo. Nafta i plin jesu nešto poskupili, ali ne radi sankcija Rusiji. Razlozi su čisto trgovačke prirode. Kod nafte nema velikog razloga za povećanje cijena. Rusi će biti prisiljeni proizvoditi i izvoziti sve više usprkos sankcijama, kako bi nadomjestili količinu deviza strane valute koje im još ipak malo nedostaje”, dodao je.

Jesu li poremećaji tržišta iza nas?

Za naftu i derivate neće biti toliko izraženi. Recesija se produbljava, a u Kini se događaju velike promjene. Njihovo gospodarstvo je počelo tonuti i industrijska proizvodnja tamo će posustati.  Ne vidim nekog razloga da će se cijene dizati unedogled, one će se kretati u pojasu između 70 i 80 USD/bl”, rekao je Štern i dodao da se najavljuju veće investicije u istraživanje nafte, ali to bi moglo dovesti do poskupljenja u onim zemljama gdje se to radi.", rekao je Štern za N1.

 
Treba li vlada nastaviti formirati cijene?
 

Taj energetičar misli da bi Vlada trebala nastaviti formirati cijene. „Ono što je već radila se pokazalo kao ispravno jer daje ljudima nekakvu sigurnost, odnosno da netko bdije nad njihovim sudbinama. S obzirom da su vremena neizvjesna i da se dešavaju netipične geopolitičke situacije, trebalo bi biti na oprezu i država bi trebala imati kontrolu nad cijenama. Državni intervencionizam se pokazao kao ispravan”, ističe Štern koji slično razmišlja i kad je riječ o plinu.
Državni regulatorni mehanizam bi se trebao zadržati. Zalihe plina nisu tolike kolike bi trebale biti, a zadržavanje regulacije cijena bi bilo dobro produžiti s obzirom na vrijeme koje dolazi. Čeka nas neizvjesna zima i još jedan element, a to su nadolazeći izbori. U njima će se koristiti svi alati za rasprave među strankama, ali osnove stvari koje utječu na život ljudi ne bi trebale biti prepušteni stihiji”, zaključuje Štern.
 

TAGOVI