Novi blok u NE Mochovce proizvodi sve više električne energije

Autor: N. D. Objavljeno: 17.08.2023. 🕜 08:00 Lokacija: Bratislava (Slovačka)
  • Postrojenja NE Mochovce u Slovačkoj (izvornik: Slovenské elektrárne, siječanj 2023.)

• NE Mochovce, nuklearne elektrane, Slovenské elektrárne, Slovačka
    Izvor: Slovenské elektrárne

Slovaci imaju izrazito pozitivan stav prema nuklearnoj energiji

Novi nuklearni blok 3 u slovačkoj nuklearnoj elektrani Mochovce isporučio je približno 650.000 MWh u mrežu, pokrivajući prosječnu godišnju potrošnju oko 260.000 slovačkih kućanstava, objavio je operator elektrane. Nakon uspješnog završetka svih testova postizanja snage do 75% i podnošenja izvješća o ispitivanju Nuklearnoj regulatornoj upravi, elektroprivreda Slovenské elektrárne povećala je snagu reaktora jedinice 3 nuklearne elektrane Mochovce na 90%. Na ovoj razini snage, prema rasporedu pokretanja jedinice, nastavit će se testovi povećavanja snage.

"Testovi na razini snage od 75% provedeni su bez odgoda, što nas dovodi vrlo blizu postizanja pune snage u reaktorskoj jedinici 3", izjavio je Martin Mráz, direktor NE Mochovce. Potpuna funkcionalnost Bloka 3 i postizanje projektiranih parametara potvrdit će se 144-satnim demonstracijskim radom na 100% snage, a očekuje se da će to biti dostignuto tijekom rujna i listopada.

Nova nuklearna jedinica u NE Mochovce ima instaliranu snagu od 471 MW pri pokretanju, što će pokriti približno 13% ukupne potrošnje električne energije u Slovačkoj. Što se tiče proizvodnje električne energije, zemlja bi već ove godine trebala postati energetski samodostatna.

Sedam od deset Slovaka podržava nuklearnu energiju. Do 60% smatra da je sigurno proizvoditi električnu energiju u nuklearnoj elektrani. To pokazuju rezultati istraživanja javnog mnijenja ACRC-a provedenog za Slovačko društvo za vanjsku politiku (SFPA) i Slovenské elektrárne u ljeto 2022.

TAGOVI