Revitalizacija njemačkih rudarskih regija zapinje

Autor: N. D. Objavljeno: 18.08.2023. 🕜 10:11 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Rudarenje (izvronik: Albert Hyseni, Stock 2022.)

• rudarstvo, rudnik
    Izvor: Albert Hyseni

Ne ide glatko: projekti postoje, baš kao i novac, ali već dvije godine nedostaju kriteriji za njegovo korištenje

Njemačke rudarske regije u kojima se kopa lignit iskoristile su do sada samo minijaturan dio namjenske državne potpore za kompenzaciju postupnog ukidanja ugljena koje se već počelo provoditi, budući da su vlasti prvo morale razraditi smjernice za raspodjelu sredstava, navodi se u vladinom izvješću. Od početka u kolovozu 2020. do kraja 2022. iskorišteno je 659 milijuna eura od ukupnog proračuna od 41,09 milijardi eura, objavili su Leibniz-Institut za ekonomska istraživanja u Halleu (IWH) i Institut za ekonomska istraživanja Porajnja i Vestfalije (RWI), koji je napisao izvješće za ministarstvo gospodarstva. "Međutim, to ne čudi s obzirom na kratko vrijeme provedbe od dosadašnje dvije godine", stoji u priopćenju Ministarstva. Savezni projekti u rudarskim regijama vrijedni više od 20 milijardi eura već su odlučeni, dodaje se u priopćenju.

Izvješće daje prvi pregled njemačkog programa potpore za postupno ukidanje ugljena, a namijenjeno je procjeni je li financijska potpora uložena na ciljani način i kakve učinke ima. No, iz instituta kažu da je dosad evaluirano vremensko razdoblje prekratko za pouzdane izjave o učincima mjera, tim više što su pandemija i energetska kriza snažno poremetile recentni gospodarski razvoj. Sredstva su do sada korištena za obrazovne projekte, izgradnju cesta i željezničkih pruga te istraživanje i razvoj.

Njemačka je odlučila postupno ukinuti proizvodnju električne energije iz ugljena najkasnije do 2038., što će imati značajne ekonomske učinke na rudarske regije u zemlji s lignitom. Osobito u istočnoj njemačkoj lužičkoj rudarskoj regiji, industrija lignita i s njom povezani gospodarski sektori imaju relativno velik udio u regionalnom stvaranju vrijednosti i zapošljavanju. Vladini programi potpore postavljeni su kako bi nadoknadili ovaj gubitak. Za rudarsko područje Porajnja, vlada i energetska tvrtka RWE u međuvremenu su se složili da postupno ukidanje ugljena pomaknu za osam godina do 2030. Ministar gospodarstva Robert Habeck namjerava postići sličan sporazum i u istočnim njemačkim regijama , ali suočava se s otporom.

 

TAGOVI