Cijena nafte raste već sedam tjedana zaredom... i ne posustaje

Autor: N. D. Objavljeno: 21.08.2023. 🕜 09:22 Lokacija: Zagreb
  • Naftne bušotine (izvornik: Andrey Anatolyevitch Ustyuzhanin / Shutterstock, 2007.)

• nafta, bušotine, proizvodnja nafte i plina
    Izvor: Andrey Anatolyevitch Ustyuzhanin / Shutterstock

Zbog slabije ponude na tržištu cijene još imaju prostora za rast

Cijene nafte porasle su ponovo u ponedjeljak jer se globalna opskrba smanjuje uslijed niže ponude iz Saudijske Arabije i Rusije. Samim tim, ukupna globalna ponuda crnog zlata opada a potražnja raste. Dakle, osim ako ne dođe do recesije i potražnje se uspori ili opadne, OPEC+ ima kontrolu, zaključuju analitičari.

Nafta tipa brent je porasla danas ujutro za 61 cent na 85,41 USD/bl, dok je američka West Texas Intermediate nafta bila na 81,88 USD/bl, što je 63 centa više. Rujanski terminski ugovor za WTI istječe u utorak, a aktivniji listopadski ugovor ojačao je 56 centi na 81,22 USD/bl.

Obje referentne cijene za mjesec unaprijed prekinule su sedmotjedni rast prošli tjedan i objavile tjedni gubitak od 2% nakon što je američki dolar ojačao zbog mogućnosti da bi kamatne stope mogle ostati više dulje, a kriza s nekretninama u Kini povećala je zabrinutost zbog usporenog gospodarstva rasta i potražnje za naftom.

 
Cijene mogu još rasti

 

"I dalje vidimo tijesnu naftnu bilancu do kraja godine, što sugerira da cijene još uvijek imaju prostora za rast. Također, čini se da se dolar malo ispuhao“, rekao je Warren Patterson, ING-ov voditelj istraživanja roba.

Cijene nafte obično se kreću obrnuto u odnosu na američki dolar, pri čemu slabiji dolar čini kupnju nafte jeftinijom za vlasnike drugih valuta i potiče potražnju. Što se tiče ponude, izvoz sirove nafte zemalja OPEC+ trebao bi pasti drugi mjesec zaredom.

U međuvremenu, Kina, najveći svjetski uvoznik sirove nafte, oslanja se na rekordne zalihe prikupljene ranije ove godine dok rafinerije smanjuju kupnju nakon smanjenja opskrbe od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznika, uključujući Rusiju, što je potaknulo globalne cijene iznad 80 dolara po barelu, javlja Reuters.

 
Smanjuje se proizvodnja u SAD-u

 

U srpnju su isporuke Saudijske Arabije u Kinu pale za 31% u odnosu na lipanj, dok je Rusija, sa svojom sirovom naftom po sniženim cijenama, ostala najveći dobavljač azijskog diva, pokazuju podaci kineske carine. Kineske rafinerije također su povećale izvoz rafiniranih proizvoda u srpnju, privučene snažnim izvoznim maržama.

U Sjedinjenim Državama, broj operativnih naftnih platformi, rani pokazatelj buduće proizvodnje, pao je za pet na 520 prošli tjedan, što je njihov minimum od ožujka 2022., prema izvješću Baker Hughesa objavljenom u petak.

 

 

TAGOVI