OPEC+ je optimističan u vezi gospodarske klime u 2024.

Autor: N. D. Objavljeno: 07.11.2023. 🕜 15:11 Lokacija: London (Velika Britanija)
  • Zgrada Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u Beču (foto: BL, jesen 2012.)

• OPEC, Beč, zgrade
    Izvor: B.L.

Usprkos brojnim izazovima OPEC+ širi optimizam u pogledu potražnje za naftnim derivatima

OPEC očekuje da će globalno gospodarstvo rasti i potaknuti potražnju za gorivom, unatoč makro izazovima, uključujući visoku inflaciju i kamatne stope, rekao je u utorak glavni tajnik te organizacije. Sjedinjenim Državama ide dobro, dok se Europa bori, rekao je Haitham Al Ghais na Argusovoj europskoj konferenciji o sirovim sirovinama u Londonu. Čak i Kina, koja je izašla iz karantene sporije nego što se očekivalo, predviđa rast od 4,5% do 5%, nadmašujući Europu.

"Kada govorimo o potražnji i našim izgledima, možda kratkoročno do srednjoročno, još uvijek vidimo zdravo globalno gospodarstvo u rastu unatoč svim izazovima i pritiscima", rekao je Al Ghais. Službeni podaci u utorak pokazali su da je kineski uvoz sirove nafte u listopadu porastao iz godine u godinu i iz mjeseca u mjesec, dok se ukupni izvoz smanjio brže nego što se očekivalo, javlja Reuters.

Avio-sektor traži sve veće količine sirovina

Očekivanja smanjenja potražnje za sirovom naftom u kineskim rafinerijama između studenog i prosinca mogla bi ograničiti potražnju i loše utjecati na pad cijena. Međutim, Al Ghais je rekao da rast potražnje u Indiji i drugim dijelovima Azije izgleda pozitivno, te da se očekuje da će avio-sektor globalno nastaviti pokretati potražnju.

OPEC-ove prognoze rasta potražnje za 2024. od više od dva milijuna barela dnevno (bpd) razlikuju se od predviđanja Međunarodne agencije za energiju (IEA) o rastu od tek 880 000 bpd. Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici predvođeni Rusijom, grupa poznata kao OPEC+, sastaju se kasnije ovog mjeseca kako bi odredili politiku.

Rekao je da je OPEC+ proaktivno poduzeo preventivne radnje kako bi postigao stabilno tržište sirove nafte. Upitan o svojim stavovima o promjenama u globalnim tokovima trgovine naftom jer je Europa izbjegavala rusko gorivo od rata u Ukrajini, Al Ghais je rekao da je promjena bila u tijeku i prije početka sukoba u veljači prošle godine i da će tržište diktirati tokove – tamo gdje je najveća potražnja i najbolje cijene.

 

 

TAGOVI