Portugalski premijer odlazi zbog korupcije u energetskom sektoru

Autor: N. D. Objavljeno: 08.11.2023. 🕜 10:07 Lokacija: Lisabon (Portugal)
  • Portugalska zastava (foto: BL, siječanj 2020.)

• Portugal, zastave
    Izvor: B.L.

Bombastična istraga protiv korupcije dovest će do novih parlamentarnih izbora

Portugalski premijer, socijalist Antonio Costa, koji je na vlasti od 2015., u utorak je dao ostavku nakon objave da ga se istražuje za korupciju oko izdavanja dozvola za rudarenje litija i energetskih dozvola. Policija je upala u Costinu rezidenciju, kao i u dva ministarstva, nakon nekoliko hapšenja. Prethodno je uhapšen Costin šef osoblja dok se ministri za okoliš Duarte Cordeiro i ministar za infrastrukturu Joao Galemba, kao i bivši ministar za okoliš Joao Pedro Mates Fernandez smatraju se osobama od interesa za istragu, baš kao i čelnik Agencija za okoliš.

U utorak je provedeno čak 40 pretresa u rezidenciji premijera i u dva ministarstva.

Istraga državnog odvjetništva fokusirana je na izdavanje koncesijskih dozvola za istraživanje litija u rudnicima Montalagre i Boticas na sjeveru zemlje, kao i za dozvolu za projekt proizvodnje zelenog vodika u gradu Sinesu, koji je označen kao projekt od zajedničkog europskog interesa (PCI).

Tijekom istrage pokazalo se da su osumnjičenici bili upoznati s imenom i ovlastima premijera te njegovom intervencijom za deblokadu postupaka. Takve reference bit će neovisno analizirane u okviru istrage otvorene na Vrhovnom sudu pravde, jer je to nadležno tijelo”, stoji u priopćenju glavnog državnog odvjetnika, javljaju tamošnji mediji.

Zbog opasnosti od bijega nalog za hapšenje izdan je i za gradonačelnika Sinesa i dva direktora u Sines Campusu. Portugal ima najveće rezerve litija u Europi, a protiv rudarenje ustali su brojni građani i udruge, javljaju europski mediji.

TAGOVI