Italija napušta loživo ulje i ugljen u elektroenergetici

Autor: B. O. Objavljeno: 15.11.2023. 🕜 10:14 Lokacija: Zagreb
  • Oltar domovine sa spomenikom kralju Vittoriju Emanuelu II. u Rimu i talijanskom zastavom (izvornik: Shutterstock, 2003.) 

• Rim, Italija
    Izvor: Shutterstock

Energetska tranzicija na drugoj strani Jadrana

Italija bi u naredne dvije godine mogla zatvoriti većinu preostalih termoelektrana na ugljen. To je dio napora talijanske vlade na ispunjavanju cilja Europske unije za 2030. godinu o manje emisija ugljika iz elektroenergetike i industrije. 

Početkom srpnja talijanska vlada je o napuštanju proizvodnje električne energije u termoelektranama na ugljen objavila poseban dokument. Pri tome je ministar za okoliš i energetsku sigurnost Gilberto Pichetto Fratin pojasnio kako će Italija prestati koristiti i loživo ulje za proizvodnju električne energije, dok će proizvodnju iz ugljena svesti na minimum. Napomenuo je da je vladin cilj ubrzati napore na dekarbonizaciji, ali uz jamstvo energetske sigurnosti za Italiju.

Talijanska vlada (Vijeće ministara) smatra kako će veće korištenje obnovljivih izvora, uključujući povećanu proizvodnju u hidroelektranama i primjenu prirodnog plina, omogućiti smanjenje primjene ugljena i loživog ulja. Posebice ako se uzme u obzir da je u Italiji potražnja za električnom energijom pala.

Više o tome moguće je pročitati u članku mr. sc. Ive Tokića, MBA, koji je objavljen u novom broju stručnog časopisa EGE

Na časopis EGE, koji izlazi pet puta godišnje i prati najnovija kretanja u energetici, možete se pretplatiti OVDJE.

TAGOVI