Slovencima još popusta na električnu energiju

Autor: N. D. Objavljeno: 17.11.2023. 🕜 09:06 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • Zmaj na Tromostovju u Ljubljani (foto: BL, travanj 2009.)

• Ljubljana, Slovenija
    Izvor: B.L.

Znatno niži računi za kućanstva

Potrošači električne energije iz slovenskih kućanstava neće plaćati doprinos za potporu proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije od studenog do kraja 2024., odlučila je Vlada. Za prosječnog kupca to znači šest eura niži račun.


Vlada je to odredila izmijenjenom područnom uredbom, a cilj je smanjenje troškova za kupce s ciljem ublažavanja troškova i smanjenja inflacije, rekao je ministar zaštite okoliša, klime i energetike Bojan Kumer na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, javlja slovenska agencija STA.

U rujnu, kada su kupci plaćali puni doprinos umjesto pola, prema izračunu statističkog ureda, skuplja struja (za čak 26,5%) pridonijela je godišnjoj stopi inflacije s 0,9 postotnih bodova, podsjetio je Kumer. Tako očekuje da će se ukidanje doprinosa osjetiti na inflaciji već u studenom. Vlada je ranije odlučila da će cijene struje za kućanstva 90% biti regulirane, a 10% tržišne. Bez takve regulacije cijene električne energije povećale bi se za 30%, s oko 70 eura na 90 eura za prosječni račun. 

 
Kolike su uštede

 

Promjena s obračunom doprinosa za OIE će se primjenjivati ​​od 1. studenog ove godine do 31. prosinca 2024. Prosječan kupac, odnosno kupac s godišnjom potrošnjom od 4.035 kWh, obračunskom snagom od sedam kW i dvotarifnim mjerenjem, trenutno bi plaćao 70,34 eura, a nakon oslobađanja od plaćanja doprinosa mjesečna rata bit će niža za 6,31 euro, što znači godišnju uštedu od oko 76 eura, rekao je ministar.

Za velikog kupca, s godišnjom potrošnjom od 10.000 kWh, obračunskom snagom od 10 kW i dvotarifnim mjerenjem, što je prema Kumeru tipično četveročlano kućanstvo s dizalicom topline odn. za ostale velike potrošače, mjesečna rata smanjit će se sa sadašnjih 159,07 eura na 150,05 eura, odnosno godišnja ušteda iznosila bi oko 108 eura.

Manjem kupcu s godišnjom potrošnjom od 1.500 kWh plaćanje će se sniziti sa 27,65 na 24,94 eura. “To znači da Vlada nastavlja s mekim mjerama, preuzimajući teret poskupljenja na sebe i ograničavajući utjecaj cijene energije na novčanike građana”, rekao je Kumer.

 

TAGOVI