Energetskom regulatoru dat će se veće ovlasti oko nadzora trgovanja elekričnom energijom

Autor: N. D. Objavljeno: 20.11.2023. 🕜 13:16 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Dalekovodi (izvornik: Shutterstock 2015.)

• dalekovodi, elektroenergetika, električna energija, elektroenergetski sustavi, elektroenergetske mreže
    Izvor: Shutterstock

Energetske tvrtke morat će implementirati složene odredbe koje proizlaze iz zakona o financijskim tržištima

Zakonodavci EU-a složili su se prošli četvrtak o novim pravilima za rješavanje potencijalnih slučajeva manipulacije ili trgovine povlaštenim informacijama na veleprodajnom tržištu električne energije. Po novome regulatori po prvi puta dobivaju nove, izvršne ovlasti da istražuju potencijalne škakljive slučajeve trgovanja.

Privremeni sporazum daje nova prava Agenciji EU-a za suradnju energetskih regulatora (ACER) da istražuje slučajeve s prekograničnom dimenzijom. ACER-ove ovlasti donošenja odluka proširit će se na izravne inspekcije, zahtjeve za informacijama i autorizacije ili povlačenje autorizacija platformi za unutarnje informacije (IIP) i registriranih mehanizama izvješćivanja (RRM), navodi se u izjavi koju je izdalo Vijeće EU-a, koja predstavlja zemlje članice EU.

 

Međunarodne istrage ACER-a

 

ACER-u će također biti dodijeljeno pravo da istražuje slučajeve koji uključuju najmanje dvije zemlje EU-a, navodi se u izjavi koju je objavilo Vijeće EU-a, institucija koja predstavlja 27 država članica.

"Ovo je dobra vijest za potrošače i tvrtke, posebno u vrijeme nestabilnih cijena energije. Uredba REMIT poboljšat će zaštitu potrošača i tvrtki od tržišne manipulacije i ojačat će okvir za rješavanje i sprječavanje zlouporabe tržišta", rekla je Teresa Ribera, španjolska ministrica ekološke tranzicije koja je predstavljala zemlje članice EU-a u pregovorima s parlamentom, piše Euractiv.

Nacionalna regulatorna tijela zadržat će mogućnost prigovora na ACER-ove istražne ovlasti kada su već službeno otvorila ili provela istragu o istim činjenicama, a nacionalni energetski regulatori će imati najviše tri mjeseca za prigovor.

Eurelectric, udruženje EU-a za elektroenergetiku, pozdravilo je uravnoteženi ishod koji su postigli pregovarači o novim kompetencijama ACER-a i pristupu tržištu trećih zemalja. Upozorili su da sada dolazi teži dio: energetske tvrtke morat će implementirati široku lepezu složenih odredbi koje proizlaze iz zakona o financijskim tržištima, uključujući složene operacije otkrivanja i provjere koje zahtijevaju temeljitu pripremu. "Sada moramo osigurati da se nejasnoće u konačnom tekstu uskoro razjasne i da se tvrtkama da dovoljno vremena da osiguraju usklađenost s novim pravilima", rekao je Eurelectric.

 

Politički dogovor postignut u četvrtak sada će biti poslan pravnim stručnjacima na službeni zapis prije nego što bude proslijeđen Europskom parlamentu i Vijeću na konačno odobrenje, proces koji je obično formalnost.

TAGOVI