Mogućim rezovima usprkos, na tržištu će biti viška nafte 2024.?

Autor: N. D. Objavljeno: 21.11.2023. 🕜 14:01 Lokacija: Oslo (Norveška)
  • Platforma (izvornik: Shutterstock, 2013.)
    Izvor: Shutterstock

OPEC+ će odlučivati o novim potezima ovoga vikenda

Ove nedjelje kartel OPEC+ će razmotriti hoće li dodatno smanjiti opskrbu naftom, rekla su Reutersu tri izvora iz OPEC+ nakon što su cijene pale za oko 16% od kraja rujna.

Globalno tržište nafte zabilježit će blagi višak ponude 2024. čak i ako naftni kartel OPEC+ produži svoje rezove na sljedeću godinu, rekao je u utorak za Reuters čelnik odjela za naftna tržišta i industriju Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Trenutačno je, međutim, tržište nafte u deficitu i zalihe se smanjuju "velikom brzinom", rekao je Toril Bosoni na marginama konferencije u Oslu. "Globalne zalihe nafte su na niskim razinama, što znači da riskirate povećanu volatilnost ako dođe do iznenađenja, bilo na strani potražnje bilo na strani ponude", dodao je.

Cijena nafta je pala na oko 82 USD/bl za Brent sirovu naftu s najviše razine u rujnu 2023. od gotovo 98 USD/bl. Zabrinutost oko potražnje i mogućeg viška sljedeće godine pritisla je cijene, unatoč potpori rezova OPEC+ i sukoba na Bliskom istoku.

Izvor: tamapapat / Shutterstock

Saudijska Arabija, Rusija i druge članice OPEC+ već su obećale smanjenje ukupne proizvodnje nafte za 5,16 milijuna barela dnevno (bpd), ili oko 5% dnevne globalne potražnje, u nizu koraka koji su započeli krajem 2022. godine.

Smanjenja uključuju 3,66 milijuna bpd od strane OPEC+ i dodatna dobrovoljna smanjenja od strane Saudijske Arabije i Rusije. Na svom posljednjem sastanku o politici u lipnju, OPEC+ se složio oko širokog dogovora o ograničenju opskrbe do 2024., a Saudijska Arabija obećala je dobrovoljno smanjenje proizvodnje za srpanj od 1 milijun bpd, koje je u međuvremenu produžilo do kraja 2023.

 

Banka JP Morgan je predvidjela prosječnu cijenu sirove nafte Brent od 83 USD/bl sljedeće godine u okruženju stabilnog tržišta. Prognoza se temelji na očekivanjima analitičara o otpornoj potražnji u Sjedinjenim Državama, snažnom rastu na tržištima u razvoju i stabilnosti na europskim tržištima. Za 2025. analitičari JP Morgana rekli su da očekuju prosječnu cijenu sirove nafte Brent od 75 USD/bl. Kao i kod mnogih drugih, prognoza se temelji na očekivanjima značajnih povećanja energetske učinkovitosti i rasta prodaje električnih vozila nauštrb vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem, što dovodi do manje potražnje za gorivima.

TAGOVI