NE Krško ponovno proizvodi električnu energiju

Autor: B. O. Objavljeno: 20.11.2023. 🕜 10:54 Lokacija: Krško (Slovenija)
  • Pogled na postrojenja NE Krško i vodozahvat na Savi (izvornik: GEN Energija, 2023.) 

• NE Krško, GEN Energija, nuklearne elektrane
    Izvor: GEN Energija

Nakon neovisne kontrole aktivnosti, ovlaštene organizacije Uprave Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost dale su pozitivno mišljenje za puštanje u rad

Generator Nuklearne elektrane (NE) Krško sinkroniziran je s elektroenergetskom mrežom 18. studenog u 21.37 sati. Elektrana radi s 28-postotnom snagom koju će postupno povećavati sukladno pogonskim postupcima. 

Nakon neovisne kontrole aktivnosti, ovlaštene organizacije Uprave Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost (URSJV) dale su pozitivno mišljenje za puštanje u rad. 

U NE Krško podsjećaju kako su 4. listopada u 23.30 sati operateri uočili pojačano propuštanje primarnog rashladnog kruga u zaštitnoj zgradi. Zbog porasta curenja donesena je odluka o preventivnom zaustavljanju elektrane, iako je curenje iznosilo približno 20 posto dopuštenog prema Tehničkim specifikacijama NE Krško u kojima su zapisana pogonska ograničenja. 

U petak, 6. listopada ujutro, reaktor je zaustavljen, a u nedjelju je utvrđeno točno mjesto curenja na dijelu spojnog cjevovoda reaktorske posude sustava visokotlačnog sigurnosnog ubrizgavanja, koji je jedan od sustava zaštitnog hlađenja jezgre.

 

Nerazorna ispitivanja

"Nuklearna sigurnost nije bila ugrožena tijekom događaja jer je curenje bilo u granicama koje dopušta normalan rad elektrane. Nije bilo ispuštanja radionuklida u okoliš. Svi sigurnosni sustavi bili su dostupni. Odaziv opreme i osoblja na događaj bio je u skladu s projektnim osnovama i očekivanjima", objavljeno je na stranicama NE Krško.

Izvor: NE Krško

Ubrzo nakon utvrđivanja oštećenja cijevi, NE Krško je započela sa sanacijskim aktivnostima u skladu sa zakonskim propisima i osnovnim standardom za popravak i zamjenu komponenti primarnog sustava. Za pripremu i popravak angažiran je izvorni projektant i dobavljač opreme Westinghouse, uz potporu domaće industrije. 

Provedena su nerazorna ispitivanja cjevovoda koji propušta i sličnog cjevovoda na drugom vodu. Na temelju rezultata istraživanja i sličnosti dvaju cjevovoda, NE Krško je odlučila zamijeniti segmente oba cjevovoda od priključka na reaktorskoj posudi do pripadajućeg nepovratnog ventila. 

Uslijedile su pripreme za zamjenu cjevovoda koje su uključivale nabavu materijala, angažiranje izvođača, izradu dokumentacije za izvođenje radova, obuku i osposobljavanje radnika za zamjenu cjevovoda s naglaskom na osposobljavanje zavarivača za rad u zahtjevnim uvjetima.

 

Konzervativna mjera 

Od početka radova u nadzor su bile uključene i ovlaštene organizacije URSJV-a. Kada su ispunjeni svi uvjeti za sigurnu i kvalitetnu zamjenu cjevovoda, pristupilo se uklanjanju segmenata cjevovoda u elektrani te pripremi i montaži novih. Svi radovi su izvedeni pod nadzorom i kontrolom Westinghousea. Prilikom zamjene oba segmenta cjevovoda ugrađeni su novi materijali istih specifikacija kao i originalni materijali. Svi novi zavari pregledani su svim propisanim nerazornim postupcima.

Zaključak NE Krško i ovlaštenih organizacija je da je zamjena segmenata cjevovoda na obje linije sigurnosnog ubrizgavanja u jezgru bila optimalna i konzervativna mjera. 

Izvor: GEN Energija

NE Krško je poslala URSJV-u izvješće i popratne studije o provedenoj analizi nakon kvara i zaustave elektrane. URSJV je potvrdio da je nuklearna elektrana provela sve potrebne i očekivane mjere i time ispunila preduvjete za siguran rad.

Nakon toga, vraćen je 121 gorivni element iz bazena istrošenog goriva u reaktorsku posudu i u skladu s pogonskim postupcima nastavljeno je s pripremama za ponovno pokretanje elektrane. Nakon neovisne kontrole aktivnosti, ovlaštene organizacije URSJV-a dale su pozitivno mišljenje za puštanje u rad.

U tjednima od zaustavljanja elektrane zaposlenici NE Krško sa stručnim i pouzdanim partnerima, uspješno su odradili sve korektivne radove i elektrana ponovno proizvodi niskougljičnu i ekonomski prihvatljivu električnu energiju.

TAGOVI