NE Krško: utvrđena mikrolokacija propuštanja

Autor: B. O. Objavljeno: 09.10.2023. 🕜 12:43 Lokacija: Krško (Slovenija)
  • Kontrolna soba NE Krško (izvornik: NE Krško, 2023.)

• NE Krško, GEN Energija, nuklearne elektrane
    Izvor: NE Krško

Slijede analiza i akcijski plan za otklanjanje odstupanja

Uspostava parametara tzv. hladne zaustave Nuklearne elektrane (NE) Krško tijekom vikenda omogućila je ekipama elektrane određivanje mikrolokacije propuštanja koja se nalazi na priključnom sustavu primarnog kruga. 

Slijede analiza uzroka i priprema aktivnosti za otklanjanje odstupanja. Sve će to zahtijevati više vremena, prema predviđanju nekoliko tjedana. Međutim, trenutno je prerano za procjenu prognoze povratka elektrane u pogon. 

NE Krško je u stalnom kontaktu s domaćim i međunarodnim institucijama i tvrtkama kako bi se osigurala podrška za što brži povratak elektrane na mrežu.

Hladna zaustava elektrane znači da, osim što ne proizvodi električnu energiju, značajno se smanjuju temperatura i tlak u primarnom krugu, čime i stvaraju se uvjeti za sigurnost radnika.

 

Kontrolirana postupna redukcija

"Osigurana je nuklearna sigurnost, kao što je bila osigurana čitavo vrijeme od prve indikacije puštanja. Sve odluke su i bit će zasnovane na načelima konzervativizma i visoke sigurnosne kulture, koja osiguravaju sigurnost zaposlenika, stanovništva i okoliš", priopćeno je iz NE Krško.

Kako su iz te nuklearne elektrane izvijestili u četvrtak, operativna ekipa otkrila je puštanje u primarnom krugu unutar zaštitne zgrade, koje je inače bilo ispod vrijednosti postavljene kao granična Tehničkim specifikacijama. 

U večernjim satima ekipa je krenula u kontroliranu postupnu redukciju snage te je u protekli petak ujutro elektrana bila isključena iz mreže i u tzv. stanju vruće pripravnosti. 

Nakon obavljenog očevida, bilo je utvrđeno da je točno lociranje, uz jamstvo sigurnih uvjeta rada, biti potrebna tzv. hladna zaustava elektrane koja je bila uspostavljena krajem tjedna.

TAGOVI