Novi blok NE Krško moguće znatno veće snage od planiranog

Autor: N. D. Objavljeno: 25.09.2023. 🕜 09:20 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • Pogled na postrojenja NE Krško i rijeku Savu (izvornik: NE Krško, 2023.)

• NE Krško, GEN Energija, nuklearne elektrane
    Izvor: NE Krško

Slovenija si želi osigurati obilje povoljne zelene energije i poboljšati pregovaračku moć

Gen energija, tvrtka koja upravlja elektranom, želi udvostručiti snagu drugog bloka Nuklearne elektrane Krško

U Gen energiji smatraju da bi prvotno planiranu snagu drugog bloka elektrane od 1100 MW trebalo udvostručiti. Na taj bi način Slovenija zadovoljila potrebe za električnom energijom, privukla potencijalne suinvestitore i poboljšala pregovaračku poziciju s izvođačima.

Povećanje snage omogućeno je izmijenjenom zakonskom regulativom koja više ne postavlja granicu na 1100 MW snage. Ključno je da je došlo do energetske krize, a s njom i još veće potrebe za električnom energijom, porastao je interes okolnih zemalja za suinvestiranje u projekt, rekao je za Slovensku tiskovnu agenciju na marginama prezentacije projekta općinskim vijećnicima Krškog direktor Gen energije Dejan Paravan.

 

Možda čak i dva nuklearna bloka

 

Zbog navedenih razloga, "pragmatično su odlučili proširiti paletu mogućih inačica i otvoriti put snažnijim generatorima, u krajnjem slučaju u rasponu do 2400 MW, odnosno, s obzirom da je odabrano mjesto u Vrbini pri Krškom im dopušta da se odluče čak i za dva nuklearna bloka”, dodao je.

Kod odluke o većoj snazi ​​važno je i to što generator do 1100 MW nudi samo američki Westinghouse, dok su s proširenom varijantom otvorili put još dva dobavljača, francuskoj tvrtki EDF i južnokorejskoj tvrtki KHNP. Time bi Slovenija poboljšala i svoje pregovaračko polazište pri izboru mogućih dobavljača.

Vlada je za novi projekt imenovala državnog tajnika u kabinetu premijera te odgovarajuću radnu skupinu koja okuplja pojedince iz različitih ministarstava i druge predstavnike.

Prema Paravanovim riječima, najkritičniji aspekt projekta je smještaj u prostoru. Rekao je da se Gen energija ubrzano priprema za podnošenje zahtjeva za njegovo pokretanje. Što se tiče dinamike projekta, najavio je da bi konačna investicijska odluka investitora trebala biti spremna do 2028.

Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike uputilo je u javnu raspravu nacrt zakona o energetskoj politici u kojem se, prema Financama, ne spominje nuklearna energija.

TAGOVI