Velika Britanija pomiče rok za zabranu motora s unutarnjim izgaranjem... i to nije sve

Autor: N. D. Objavljeno: 21.09.2023. 🕜 11:19 Lokacija: London (Velika Britanija)
  • Provođenje eko-testa na osobnom autu (izvornik: Getty Images)

• eko-test, emisije, automobili, motori s unutarnjim izgaranjem
    Izvor: Getty Images

Britanija relaksira svoju energetsku i klimatsku politiku da olakša građanima tranziciju

Velika Britanija  se odlučila na odmak od politike radikalne dekarbonizacije prometa i sektora grijanja. Naime, odgodit će zabranu novih benzinskih i dizelskih automobila i kombija s 2030. na 2035., najavio je premijer Rishi Sunak. Rekao je da će se ti automobili i nakon toga moći kupiti na tržištu rabljenih vozila.

Olakšat ćemo prelazak na električna vozila. I dalje ćete moći kupovati automobile i kombije na benzin i dizel do 2035. Čak i nakon toga, i dalje ćete ih moći kupovati i prodavati kao rabljene“, rekao je Sunak.

Izjavio je da njegova vlada ostaje predana postizanju pravno obvezujućeg niskougljičnog cilja do 2050. godine.

Sunak je najavio da su također ublaženi ciljevi vezani uz dizalice topline i izolaciju domova, koji su potrebni za potporu tranziciji unutar klimatske politike. Naime, Sunak je premjestio zabranu kotlovnica na mazut s 2026. na 2035., s ciljem smanjivanja njihove upotrebe u tom periodu za 80%, kako bi "ljudima dao dovoljno vremena da ugrade dizalice topline". Kotlovi na plin također će biti dopušteni do 2035., jer "neće siliti nikoga da čupa postojeće instalacije". Omogućit će se bespovratne potpore za zamjenu grijanja do 7.500 funti, što je povećanje od 50%. 

Velika Britanija najlošije stoji kad je riječ o toplinskoj izolaciji. Sunak je najavio da neće zahtijevati od vlasnika kuća koji svoje nekretnine iznajmljuju da ulažu u "skupu izolaciju". Iako je izračunato da loše izolirana kuće plaćaju 

Također, premijer Sunak je rekao da Britanija neće uvesti nove poreze kako bi obeshrabrili letenje, ili zabraniti novo vađenje nafte i plina u Sjevernom moru ili prisiliti kućanstva da poduzmu mjere energetske učinkovitosti, javljaju britanski mediji.

TAGOVI