Novi pokazatelj učinkovitosti za reverzibilne rashladnike i dizalice topline

Autor: B.L. Objavljeno: 13.09.2023. 🕜 09:29 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)
  • Detalj rashladnog uređaja s ugljikovim dioksidom kao radnom tvari u tvornici Frigo Plus u Soblincu (foto: Božo Žitnik, siječanj 2023.)

• rashladni uređaji, rashladna oprema, hlađenje
    Izvor: Božidar Žitnik

Ukupni sezonski pokazatelj učinkovitosti ili STER nova je vrijednost za usporedbu učinkovitosti uređaja i opreme

Europsko udruženje proizvođača rashladne i klimatizacijske opreme EUROVENT u kolovozu je objavilo Preporuku 18/01-2023 'Pokazatelj sezonske učinkovitosti STER za polivalentne jedinice'. Radi se o smjernici koja sadržava osnove za izračun godišnjih faktora učinkovitosti reverzibilnih rashladnika i dizalica topline, pri čemu se u obzir uzima ugrađeni sustav za povrat topline.

Dokument na 34 stranice i u izvorniku na engleskom jeziku, uz primjenu brojnih ilustracija i tablica, izvedbu i način rada tzv. polivalentnih (višenamjenskih) rashladnih uređaja i opreme. Radi se o rashladnicima i dizalicama topline s mogućnostima prekretanja rada (tj. reverzibilnim uređajima) i načina rada 'samo hlađenje', 'samo grijanje' i 'istodobno hlađenje i grijanje', ali i s dodatnom mogućnošću povrata topline. Za takve su uređaja do sada odvojeno navođeni sezonski toplinski množitelj  (SCOP, ηs,h) kada je uključen način rada za grijanje i sezonski koeficijent energetske učinkovitosti (SEER, ηs,c) kada je uključen način rada za hlađenje. Umjesto toga, EUROVENT je uveo ukupni sezonski pokazatelj učinkovitosti (STER, eng. seasonal total efficiency ratio), koji uzima u obzir i podatke o vrijednostima SEER-a i SCOP-a, ali i činjenicu da uređaji imaju ugrađen sustav za povrat topline koji povećava energetsku učinkovitost u cijelogodišnjem radu.

Standardizirani postupak za određivanje STER-a koji je opisan u spomenutom dokumentu vrlo je složen i, između ostalog, u obzir uzima godišnje klimatske profile, radne sate, radne temperature i toplinska opterećenja. S druge strane, taj postupak koji je predložio EUROVENT proizvođačima i trgovcima pruža mogućnost primjene STER-a za prikazivanje ukupne učinkovitosti njihovih uređaja i opreme. Naime, ta vrijednost zanimljiva je za projektante, izvođače radova i vlasnike i korisnike takvih uređaja i opreme jer omogućava izravnu usporedbu uređaja i opreme od različitih proizvođača i trgovaca, izvijestio je njemački stručni portal 'CCI.Dialog'.

TAGOVI