Značajan rast njemačkog tržišta opreme za grijanje

Autor: B.L. Objavljeno: 06.09.2023. 🕜 09:43 Lokacija: Köln (Njemačka)
  • Dvorac Neuschwannstein u Bavarskoj u Njemačkoj (foto: BL, kolovoz 2023.)

• dvorci, Bavarska, Njemačka
    Izvor: B.L.

Prodaja izvora topline svih vrsta i izvedbi u prvoj polovici godine povećana je za 44%

Tržište opreme za grijanje u Njemačkoj ponovno je značajno poraslo u usporedbi s prethodnom godinom. Tako, naime, pokazuju nedavno objavljeni rezultati tržišne analize koje je provelo Savezno udruženje njemačkih proizvođača opreme za grijanje (BDH).

U prvom polugodištu ove godine na njemačkom je tržištu prodano ukupno 667 500 izvora topline za grijanje raznih tipova, vrsta i izvedbi. To ujedno znači povećanje za 44% u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, pri čemu se kao glavni pokretači takvog razvoja na tržištu i dalje ističu dizalice topline. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine u Njemačkoj je prodano čak 196 500 dizalica topline, što odgovara porastu za čak 105% u odnosu na prvo polugodište 2022. Najveći udio u tome, dakako, imaju dizalice topline zrak - voda, kojih je prodano 178 500, uz porast u odnosu na prošlu godinu za 116%.

No, ne treba zanemariti ni plinske kotlove, kojih je u Njemačkoj u prvoj polovici godine prodano najviše: 385 000 uređaja, uz porast za 29%. S druge strane, ne predaju se ni kotlovi na loživo ulje, kojih je prodano 48 500, uz porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine za čak 102%. Ipak, kada se radi o kotlovima na biomasu, treba napomenuti da je kod njih došlo do pada i to za 13%. Takvih je kotlova u prvoj polovici godine prodano ukupno 38 000, a za ukupan pad prodaje najzaslužniji su kotlovi na pelete, čija se prodaja u odnosu na isto razdoblje 2022. smanjila za čak 28%. No, da izvori topline koji se osnivaju na izgaranju goriva ipak imaju budućnost pokazuje podatak o tome da je prodaja plamenika u prvoj polovici ove godine porasla za 17%.

Promatrajući razvoj na tržištu pojedinih rješenja za grijanje, ne samo izvora topline, već i ogrjevnih tijela i drugih elemenata sustava grijanja, dobro nisu prošli ni solarni toplinski sustavi, čija je prodaja pala za 31%, a manje je bilo zanimanje i za sustave površinskog grijanja i hlađenja, čija je prodaja pala za 29%. S druge pak strane, dizalica topline za pripremu potrošne tople vode prodano je za čak 158% više nego u prvih šest mjeseci 2022. godine.

Promatrajući u cjelini, BDH očekuje da će ukupan broj prodanih izvora topline za sustave grijanja ove godine premašiti 1 milijun, što će biti prvi put nakon devedesetih godina prošloga stoljeća. Kao glavne razloge za tako pozitivan razvoj na tržištu BDH ističe nesigurnosti u vezi s opskrbom energijom i sve više troškove za energiju, što za posljedicu ima odluke o zamjeni postojećih izvora topline suvremenijima i energetski učinkovitijima.

 

TAGOVI