Samo polovica zgrada u Njemačkoj prikladna je za uvođenje dizalica topline

Autor: B.L. Objavljeno: 14.09.2023. 🕜 09:48 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)
  • Vanjske jedinice dizalica topline (izvornik: Shutterstock, 2015.)

• dizalice topline
    Izvor: Shutterstock

Njemački stručnjaci pozdravljaju europski plan za povećanje primjene dizalica topline, ali i upozoravaju na mnoge poteškoće

Središnji savez njemačkih obrtnika (ZDH) objavio je osvrt na konzultacije koje se provode u Europskoj komisiji o predviđenom Akcijskom planu za dizalice topline. Kako ističu njemački obrtnici koji se bave instalacijama u termotehnici, koji čine velik dio članstva ZDH-a, dizalice topline važan su element uspjeha energetske tranzicije u zgradarstvu, pri čemu su upravo obrtnici, instalateri i serviseri neizostavan partner.

S druge strane, za dobru investicijsku klimu, tj. za bilo čiju odluku o ulasku u bilo kakve projekte, bitno je postojanje povjerenja u pouzdane okvirne uvjete (ako se to kao mogući problem ističe u Njemačkoj, što bi se onda moglo reći za Hrvatsku!?). To znači da u zakonima i podzakonskim propisima ne bi smjelo biti nikakvih suprotstavljenih ciljeva. No, iako se s jedne strane potiče primjena dizalica topline, trenutačne inicijative na razine Europske unije, kao što su stroga ograničenja i zabrane primjene pojedinih radnih tvari, što proizlazi iz prijedloga izmjena i dopuna tzv. F-gas Regulative (Uredbe (EU) br. 517/2014 o fluoriranim stakleničkim plinovima) ili prijedloga uredbe o perfluoriranim i polifluoriranim alkilnim tvarima (PFAS), mogu ugroziti bilo kakve takve planove i oslabiti povjerenje potrošača.

Uz to, njemački stručnjaci za izvođenje, održavanje i servisiranje termotehničkih instalacija ističu da sve veći problem predstavljaju i zahtjevi za zaštitu od požara, ako se uzme u obzir da u primjeni sve više u prvi plan dolaze radne tvari koje su u većoj ili manjoj mjeri zapaljive. Uz sve to, tu je i činjenica da je u Njemačkoj samo oko polovice postojećih zgrada trenutačno pripremljeno za učinkovitu primjenu dizalice topline. Pri tome kao važnu prepreku projektima energetske obnove zgrada u Njemačkoj, ZDH ističe ograničavajuće i birokratizirano regulatorno okruženje i nedostatne poticaje (ponovno: kao da je riječ o Hrvatskoj!).

Kao pokazatelj utjecaja ZDH-a treba reći da se radi o strukovnoj udruzi koja zastupa interese 1 milijuna njemačkih obrtnika s više od 5,6 mil. stalno zaposlenih i oko 30 000 naučnika. Pri tome ZDH okuplja 53 obrtničke komore i oko 40 obrtničkih i stručnih udruga u Njemačkoj, uključujući Savezno cehovsko udruženje njemačkih obrtnika u rashladnoj tehnici (BIV) i Središnji savez za sanitarije, grijanje i klimatizaciju (ZVSHK), izvijestio je njemački stručni portal 'CCI.Dialog'.

TAGOVI