Preko otpadnog mulja do - vodika

Autor: N. D. Objavljeno: 22.09.2023. 🕜 09:02 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Spremnici za truljenje (digestiju) mulja Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba (foto: Tonka, 2014.)

• CUPOVZ, ZOV, pročišćavanje otpadnih voda, pročistači otpadnih voda
    Izvor: Antonia Hohnjec

Pročistači otpadnih voda moraju postići klimatsku neutralnost do 2040.

Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda mogla bi poslužiti za proizvodnju i korištenje vodika pri pročišćavanju otpadnih voda, izvještava njemački poslovni dnevnik Handelsblatt. Pročišćavanje otpadnih voda obično je najveći pojedinačni potrošač energije u općinama, dok u isto vrijeme proizvode korisnu energiju u obliku plina, električne energije i topline.

Postrojenja bi mogla ili dobiti vodik iz plina koji se stvara u tornjevima za digestiju otpadnog mulja, razdvajajući ugljični dioksid (CO2) i metan (CH4), ili proizvoditi vodik elektrolizom, gdje se voda dijeli na vodik i kisik. Kisik bi se zatim mogao koristiti za pročišćavanje vode, proces koji se obično provodi upuhivanjem zraka u otpadnu vodu, a može predstavljati više od polovice potrošnje električne energije.

"S čistim kisikom iz naše vlastite elektrolize, ovaj korak postaje mnogo učinkovitiji", rekao je Markus Schröder, potpredsjednik Njemačke udruge za vodu, otpadne vode i otpad ( DWA), upozoravajući da su nedostatak proizvođača elektrolizatora, rastuće cijene uređaja i nedostatak obučenih radnika za upravljanje tehničkim procesima prepreke implementaciji.

Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda diljem EU-a morat će postati energetski neutralna do 2040. godine, prema reviziji Direktive o pročišćavanju urbanih otpadnih voda, što znači da će morati značajno smanjiti potrošnju energije i proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora. Subvencije i pojednostavljeni postupci izdavanja dozvola bili su važni za konverziju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, zaključio je Schröder.

TAGOVI