Mjesto gdje se stvara budućnost termotehnike

Autor: B.L. Objavljeno: 04.09.2023. 🕜 09:20 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)
  • Logo Danfossa na ulasku u zgradu sjedišta tvrtke u Nordborgu u Danskoj (izvornik: Danfoss, 2023.)

• Danfoss, logo, zgrade
    Izvor: Danfoss

Danfoss je u neposrednoj blizini svojeg sjedišta otvorio Centar za razvoj primjene, 'živi' ispitni laboratorij za nova rješenja

Tvrtka Danfoss, poznati proizvođač rješenja za termotehniku i ostvarivanje udobnosti, u neposrednoj blizini svojeg sjedišta u gradiću Nordborgu u južnoj Danskoj otvorio je Centar za razvoj primjene (ADC). Novi centar za istraživanja i razvoj u području termotehnike i energetske učinkovitosti zapravo je dio prvog na svijetu pametnog i energetski učinkovitog supermarketa 'Smart Store'.

Radi se o supermarketu koji je zamišljen i kao razvojni centar i kao 'živo' ispitno mjesto za Danfoss, a ujedno je dio dekarbonizacijskog parka s više inovacijskih centara za dizalice topline, sustave za povrat topline, toplinarske sustave i podatkovne centre. U ispitnom prostoru ADC-a proizvođači opreme, građevinske tvrtke, trgovački lanci prehrambenim proizvodima i Danfossovi inženjeri zajedno će moći razvijati nove proizvode i rješenja za poboljšanje energetske i pogonske učinkovitosti za primjenu u trgovini prehrambenim proizvodima.

'Smart Store' je otvoren u lipnju ove godine i za 50% je energetski učinkovitiji od uobičajenog supermarketa koji koristi rashladni sustav s ugljikovim dioksidom kao radnom tvari i ne koristi rješenja za energetsku učinkovitost. Primjena Sunčeve energije kao glavnog izvora energije pri tome ima središnju ulogu. Na krovu zgrade nalazi se sunčana elektrana snage 100 kW u kojoj se proizvodi električna energija za pokrivanje vlastitih potreba. Uz to, kako je višak topline prepoznat kao jedan od najvećih neiskorištenih izvora energije na svijetu, 'Smart Store' iskorištava povrat topline iz rashladnog sustava. Ta se toplina potom koristi za grijanje prostora i pripremu potrošne tople vode, a dio se predaje i lokalnom toplinarskom sustavu. Supermarket ima dva rashladna sustava koji rade neovisno, tako da pri ispitivanju novih proizvoda i rješenja nema utjecaja na rad trgovine. Ugrađena najsuvremenija oprema za grijanje i hlađenje, koja radi 24 sata dnevno, i rješenja za automatizaciju trebala bi se isplatiti za manje od četiri godine, izvijestio je njemački stručni časopis 'CCI.Dialog'.

TAGOVI