Biden je pod pritiskom da ne izlazi u susret naftašima

Autor: N. D. Objavljeno: 18.09.2023. 🕜 09:22 Lokacija: New York (SAD)
  • Naftna bušotina
    Izvor:

Za vrijeme Trumpa masovno su se odobravale dozvole za istraživačke projekte, no Biden je tu puno rigorozniji

Deseci tisuća ljudi okupili su se u nedjelju u New Yorku, pozivajući američkog predsjednika Joea Bidena da ukine odobrenja za nove naftne i plinske projekte dok svjetski čelnici odlaze u New York kako bi sudjelovali na klimatskom summitu u srijedu.

Čelnici se okupljaju u New Yorku na ovotjednoj Općoj skupštini UN-a i zasebnom samitu o klimatskim ambicijama u sjedištu UN-a. U Maršu za ukidanje fosilnih goriva pozvali su predsjednika Bidena da zaustavi izdavanje federalnih odobrenja za nove istražne projekte u fosilnim izvorima te da postupno ukine proizvodnju na državnoj zemlji i vodama te da proglasi klimatsku izvanrednu situaciju.

Dok je predsjednik Biden tijekom svoje predizborne kampanje rekao da će ukinuti novi zakup saveznog zemljišta i voda, njegova administracija nije poduzela tako drastične mjere usred vrtoglavog skoka cijena goriva s promijenjenim globalnim tokovima nafte nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Bidenova administracija nedavno je otkazala sedam ugovora o najmu zemlje za istraživanje nafte i plina u Arktičkom nacionalnom rezervatu za divlje životinje na Aljasci. Odluka je poništila odluke Trumpove administracije koja je dodijelila zakup.

Međutim, Bidenova administracija odobrila je vrlo kontroverzni projekt na Aljasci u ožujku ove godine. Odobrenje naftnog projekta Conoca na sudu su osporile dvije skupine boraca za zaštitu okoliša na temelju toga da bi pogoršao klimatske promjene, ali ga je savezni sudac odbacio rekavši da tužitelji nisu uspjeli dokazati da bi prouzročio nepopravljivu štetu.

U kolovozu administracija je smanjila područje koje će biti ponuđeno za zakup u Meksičkom zaljevu za 9% kako bi se zaštitilo stanište rijetke vrste kitova, što je izazvalo kritike i rezultiralo tužbom od strane Američkog instituta za naftu, Chevrona i države Louisiana.

 

TAGOVI