Scholz nerado smanjuje cijenu električne energije za njemačku industriju

Autor: B. O. Objavljeno: 18.09.2023. 🕜 08:42 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Ventil u nekom postrojenju (izvornik: Christian Lagerek / Shutterstock, 2011.)

• ventili, rafinerije, industrija, procesna postrojenja
    Izvor: Christian Lagerek / Shutterstock

Moramo vrlo pažljivo odvagnuti takvu vrstu tržišne intervencije kako ne bi imala neželjenih posljedica, kaže Olaf Scholz

Savezni kancelar Olaf Scholz rekao je kako je i dalje sumnjičav prema pozivima unutar svoje vladajuće koalicije koji traže uvođenje niže cijene električne energije za industriju.

"Moramo vrlo pažljivo odvagnuti takvu vrstu tržišne intervencije kako ne bi imala neželjenih posljedica: ne smije dovesti do zastoja u širenju energije vjetra i Sunca", izjavio je Scholz za novine Welt am Sonntag.

Budući da su se Njemačka i njezini susjedi iz EU-a obvezali smanjiti uvoz energije iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu prošle godine, skokoviti troškovi za energiju utjecali su na gospodarstva mnogih zemalja.

Scholz je rekao da je teško opravdati one tvrtke koje ostvaruju ogromne profite, dok ih subvencioniraju porezni obveznici, što dovodi do većeg državnog duga. "Primijetit ćete da sam pomalo rezerviran", napomenuo je.

 

Energetski intenzivne tvrtke

Čelnik Središnje udruge njemačkih obrtnika (ZDH) Jörg Dittrich govorio je protiv popuštanja cijena električne energije isključivo za industriju.

"Očekujem od političara da uspostave konkurentnu cijenu energije za sve, a ne da podupiru samo nekolicinu", rekao je, ističući kako su poduzeća u svim djelatnostima pogođena trenutačnim visokim troškovima energije.

Alternativni pristup koji preferira Scholzov najmanji koalicijski partner, pro-poslovna Slobodna demokratska stranka (FDP), uključuje oslobađanje malih i srednjih tvrtki od plaćanja poreza, nameta i dodatnih naknada na cijenu električne energije te im daje lakši pristup ugovorima o kupnji električne energije.

Savezni ministar financija Christian Lindner iz FDP-a i dalje se zalaže za smanjenje poreza na električnu energiju sa sadašnjih 2,05 centi na najmanjih 0,05 centi po kilovatsatu. To je dopušteno prema europskom pravu i privilegija je koju već uživaju mnoge energetski intenzivne tvrtke, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA.

TAGOVI