Vlada će nastaviti subvencionirati cijenu električne energije većini potrošača

Autor: N. D. Objavljeno: 14.09.2023. 🕜 13:52 Lokacija: Zagreb
  • Snopovi novčanica 50 eura (izvornik: Marc Dietrich / Shutterstock, 2007.)

• novac, euro, financije
    Izvor: Marc Dietrich / Shutterstock

Niža cijena za potrošnju struje do 3.000 kWh polugodišnje, umjesto 2.500 kwh kao do sada

Vlada je danas predstavila nove mjere za pomoć građanima u okruženju visoke inflacije, a one će se primjenjivati od 1. listopada do kraja ožujka 2024.. Cilj sad već petog Vladinog šireg paketa mjera, je kontrola cijena energije te brojnih socijalnih transfera je zadržavanje niske cijene energije, zaštita od inflacije, davanje potpora i poticaja te smanjivanje potrošnje energije, naglasio je uvodno premijer.

Cijena struje za kućanstva i socijalne ustanove te javni i neprofitni sektor ostaje do kraja ožujka 2024. ista, što je po riječima premijera „poruka mira, sigurnosti i stabilnosti“. Međutim, postoje novosti. Vlada je odlučila da prag potrošnje za subvencioniranu cijenu električne energije za kućanstva s postojeće potrošnje 2.500 kWh polugodišnje, povećati na 3.000 kWh. Tako će kućanstva moći potrošiti i više subvencionirane električne energije, što će obradovati Dalmatince koji se masovno griju na struju. Svima cijena ostaje ista -  0,059 eura/kWh. Ta mjera pokrit će 2,2 mil. mjernih mjesta u kućanstvima, što je ogromna većina.

Cijena struje za javni i neprofitni sektor ostaje na razini 0,062 eura/kWh,  a obuhvaća 21.903 korisnika, baš kao i malim poduzetnicima s potrošnjom do 250.000 kWh, kojih je 93.186. Velikim poduzetnicima opskrba će ići po tržišnim uvjetima, ali uz obećanje Vlade da će intervenirati ako bude iznenadnih šokova. Poduzetnici s potrošnjom do 10 GWh imat će potpore od 0,0199 eura/kWh preko vaučera HAMAG-BICRO-a.

 

Popusti velikim potrošačima struje

 

Izravni popust na računu za kućanstva koja koriste plin do kraja ožujka ostaje kao do sada, a do kraja ožujka 2024. neće se mijenjati niti cijena energije za grijanje preko toplana.

Vlada nastavlja s poreznim olakšicama za grijanje, na razini 35 mil. eura. Produžuje se važenje PDV-a od 5% za isporuke prirodnog plina, za grijanje iz toplinskih stanica i isporuku ogrjevnog drveta, peleta, briketa i sječke. Trošak nabave ogrjevnog drveta država će kao i do sada subvencionirati s 15% po prostornom metru.

Ukupno 75.000 ugroženih kupaca imat će pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije kao do sada, 70 eura mjesečno.

Valja naglasiti da je premijer Andrej Plenković najavio novu alokaciju u zelenu tranziciju i energetsku učinkovitost zgrada na razini 1,212 milijardi eura. Do sada je u tu svrhu bilo namijenjeno 288 mil. eura. Nejasno je kada bi taj novac trebao biti dostupan.

Vrijednost većeg paketa mjera, koja će biti na snazi do kraja ožujka 2024. iznosi 464 milijuna eura, dok postojeće mjere, među kojima su i one koje vrijede od ranije, je 551 mil. eura. Kad je riječ o novim mjerama koje pokrivaju energiju, njihova vrijednost je 288 mil. eura, dok su postojeće bile vrijedne 481 mil. eura. Ukupno, Vlada je kao odgovor na pandemiju i energetsku krizu alocirala 6,8 mlrd. eura od proljeća 2020., rečeno je na današnjoj sjednici Vlade. Više o paketu mjera vidljivo je u prezentaciji Vlade. 

 

 

 

TAGOVI