Postaje vruće, jer cijene nafte nastavljaju svoj rast

Autor: N. D. Objavljeno: 15.09.2023. 🕜 09:30 Lokacija: London (Velika Britanija)
  • Simbol ovisnosti o nafti (izvornik: Iaroslav Neliubov / Shutterstock, 2013.)

• nafta, naftno i plinsko gospodarstvo
    Izvor: Iaroslav Neliubov / Shutterstock

Manjak opskrbe u zimskim mjesecima bit će najveći u posljednjem desetljeću, upozorava IEA

Cijene nafte premašile su u četvrtak na međunarodnim tržištima 93 USD/bl zbog procjena o nedostatnoj opskrbi u zimskim mjesecima. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,45 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 93,38 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 1,38 dolara, dosegnuvši 89,90 dolara. 

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu poskupio 97 centi, na 94,09 dolara.

Saudijska Arabija i Rusija odlučile su smanjivati opskrbu do kraja godine, za ukkupno 1,3 milijuna barela dnevno, što će dovesto do deficita na tržištu u četvrtom tromjesečju, prognozirala je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IEA)

Saudijsko-rusko savezništvo pokazalo se golemim izazovom za naftna tržišta, smatra IEA. Naime, smanjenje proizvodnje nafte od strane proširene Opec+ grupe proizvođača nafte, predvođene Saudijskom Arabijom, uzrokovat će zalihe nafte na "neugodno niskim razinama" u zadnjem kvartalu ove godine. “To će povećati rizike od novog porasta volatilnosti, što, s obzirom na krhko gospodarsko okruženje, ne bi bilo u interesu ni proizvođača ni kupaca”, upozorila je IEA, prenosi francuska novinska agencija AFP.

To upozorenje, koje je IEA dala u svom mjesečnom izvješću o stanju na tržištu nafte, dolazi dan nakon što je grupa Opec objavila da očekuje manjak opskrbe naftom od više od tri milijuna barela dnevno u posljednjem kvartalu ove godine, najveći u posljednjem desetljeću, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

I Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) prognozirala je deficit u opskrbi do kraja godine ako proizvođači nastave smanjivati opskrbu.

 

TAGOVI