Kakve su šanse za vrtoglavu cijenu barela nafte od 100 USD

Autor: N. D. Objavljeno: 08.09.2023. 🕜 10:51 Lokacija: London (Velika Britanija)
  • Silueta naftne bušotine u sumrak (izvornik: Douglas Knight / Shutterstock, 2011.)

• nafta, bušotine, proizvodnja nafte i plina, naftna industrija
    Izvor: Douglas Knight / Shutterstock

Sve agresivnije smanjenje ponude crnog zlata na tržištu loše utječe na cijenu crnog zlata, a globalna gospodarstva baš i ne stoje dobro

Šanse da nafta dosegne 100 USD/bl u bliskoj budućnosti nisu tako velike ako se trenutni trendovi na tržištima nafte održe, smatraju optimistično analitičari iz RBC Capital Marketsa u bilješci za investitore u četvrtak.

"Pojam od 100 USD/bbl evoluirao je od potpuno nezamislivog prije nekoliko kratkih mjeseci, do nevjerojatne udaljenosti danas", napisali su Helima Croft i Michael Tran iz RBC Capital Markets u svojoj bilješci od četvrtka, javlja Yahoo Financeu, dodajući da je “ideja od 100 USD/bbl za nas daleko od osnovnog scenarija, ali naučili smo poštovati da se na tržištu često pretjera a zatim i ispravi.

RBC očekuje da će napetost na naftnim tržištima ostati do kraja godine, budući da Saudijska Arabija, Rusija i ostatak OPEC+ nastavljaju pokazivati tvrdoglavu odlučnosti kada su u pitanju njihova smanjenja proizvodnje nafte. Za svoj osnovni scenarij, RBC očekuje da će Brent prosječno iznositi 91 USD u četvrtom tromjesečju 2023., s tim da WTI ne zaostaje previše s 86,50 USD. Trejding kompanija Gunvor ovaj je tjedan pak objavila prognozu da bi cijene nafte mogle skliznuti na 71 do 72 USD/bl u narednih šest mjeseci, radi slabljenja potražnje u zadnjem kvartalu ove i prvom kvartalu iduće godine. Europa je već u recesiji, SAD se približava blagoj recesiji, a slabosti pokazuju i kinesko gospodarstvo. 

Trenutačno, WTI nafta je u padu, ali još uvijek iznad tog tržišta na 87,02 USD. Brent se trguje po 90,05 USD po barelu, što je znak da su tržišta za sada čak i previše relaksirana u odnosu na fundamente. 

 
Saudijska Arabija i Rusija rade u tandemu

 

Cijene nafte skočile su početkom tjedna jer su Saudijska Arabija i Rusija najavile da će produljiti svoje trenutne ciljeve smanjenja proizvodnje do kraja godine. Dodatni uzlazni pritisak na sirovu naftu izvršen je iz podataka API-ja i EIA koji sugerirali da su zalihe sirove nafte u SAD-u, kao i zalihe proizvoda, pale još jedan tjedan. U međuvremenu, čini se da OPEC-ova proizvodnja nafte pada.

Rusija, drugi najveći svjetski izvoznik će produžiti svoje dobrovoljno smanjenje izvoza za 300.000 barela dnevno do kraja godine, a proizvodnju i izvoz smanjuje u tandemu sa Saudijskom Arabijom povrh postojećih smanjenja opskrbe OPEC+.

Saudijska Arabija je odvojeno rekla da će produžiti svoje dobrovoljno smanjenje od milijun barela dnevno za još tri mjeseca do kraja prosinca, prema državnoj novinskoj agenciji SPA.

Zamjenik ruskog premijera Aleksander Novak je rekao da će se ruska dobrovoljna rezanja preispitivati mjesečno, "kako bi se razmotrila mogućnost produbljivanja smanjenja ili povećanja proizvodnje, ovisno o situaciji na svjetskom tržištu". To baš nije dora vijest.

Pojasnio je da je mjera "dodatak dobrovoljnom smanjenju koje je Rusija prethodno najavila u travnju 2023., a koje će trajati do kraja prosinca 2024.".

Upornost Saudijske Arabije u smanjenju proizvodnje sirove nafte dokaz je zahtjeva te naftom bogate nacije koja vjerojatno zahtijeva cijene barela od 90 dolara ili više kako bi održala svoj proračun, javljaju svjetski mediji.

TAGOVI