Ponovo poskupljuje gorivo

Autor: N. D. Objavljeno: 11.09.2023. 🕜 15:27 Lokacija: Zagreb
  • Simbolični prikaz cijena derivata (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• cijene goriva, naftni derivati
    Izvor: Shutterstock

Svaka dva tjedna loše vijesti za vozače...

Od utorka na benzinskim postajama možete očekivati nove cijene goriva. Benzin će poskupjeti za jedan cent po litri, eurodizel za tri centa, a plavi dizel za dva centa po litri, odlučila je danas Vlada. Novi cjenik vrijedit će 14 dana.

Trenutačna cijena benzinskoga goriva je euro i 75 centi, dizelskoga euro i 52 centa, a plavog dizela 99 centi. UNP za spremnike i boce bit će skuplji 4 centa. Benzin smo zadnji puta po toj cijeni plaćali u svibnju 2022. dok je dizel znatno ispod najviše granice koja je dosegnuta na našem tržištu.  Politika puzajućih cijena trebala bi se iscrpiti, jer cijene nafte ove godine ipak neće ne bi trebale dosegnuti 100 USD/bl, o čemu smo pisali prošli tjedan, iako su cijene nafte trenutno na najvišpj razini od rujna 2022. 

 

Međutim, cijene struje za velike potrošače će porasti. Tu izgleda neće biti kraj nevoljama, posebno za poduzetnike, jer Vlada brusi paket pomoći koji bi trebao biti predstavljen u četvrtak na Vladi. N1 je u subotu objavio da će veliki poduzetnici ostati bez subvencija i morati će plaćati struju po tržišnim cijenana, a ne samo plin kako je sada.

Među dosadašnjim najvažnijim anfiinflacijskim mjerama bile su ograničavanje cijene goriva te zamrzavanje cijena struje i plina. Za građane i male poduzetnike te bi cijene i dalje bile zamrznute, objavio je N1. Za Vladu će biti ključno da zaštiti ranjive skupine građana tako da se uskoro može očekivati nova jednokratna pomoć umirovljenicima. 

 

TAGOVI