Njemačka produljuje skrbništvo nad rafinerijom u ruskom vlasništvu

Autor: B. O. Objavljeno: 11.09.2023. 🕜 08:46 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Detalj rafinerijskog postrojenja (izvornik: Shutterstock, 2011.)

• rafinerije nafte, rafinerije, procesna postrojenja
    Izvor: Shutterstock

Savezna vlada preuzela je kontrolu nad rafinerijom PCK u Schwedtu u rujnu 2022. usred strogih sankcija protiv ruskih tvrtki

Savezna vlada produljuje skrbništvom nad rafinerijom PCK u Schwedtu koja je u većinskom vlasništvu ruske državne naftne kompanije Rosneft za još šest mjeseci, potvrdilo je u petak za njemačku novinsku agenciju DPA Savezno ministarstvo gospodarstva i zaštite klime. 

Među razlozima tog produljenja kontrole nad Rosneftovim podružnicama Rosneft Deutschland i RN Refining & Marketing, Vlada planira navesti sigurnosne interese. 

Rafinerija PCK, smještena u istočnom gradu Schwedtu na granici s Poljskom, opskrbljuje gorivom veći dio sjeveroistočne Njemačke.

Skrbništvo, koje je trebalo isteći kasnije ovog mjeseca, trajat će do 10. ožujka iduće godine.

 

Osporavanje skrbništva

Michael Kellner, visoki dužnosnik Saveznog ministarstva gospodarstva i zaštite klime, rekao je da je Njemačka bila u bliskom kontaktu sa susjednom Poljskom o mjerama za osiguranje opskrbe energijom. "Nije bilo nikakvih uskih grla u opskrbi", izjavio je, dodavši kako Savezna vlada smišlja paket za rješavanje pitanja budućnosti rafinerije i osiguranje radnih mjesta u njoj.

Savezna vlada preuzela je kontrolu nad rafinerijom u rujnu 2022. usred strogih sankcija protiv ruskih tvrtki nakon ruske invazije na Ukrajinu. Rafinerija je ponajprije bila zamišljena kao mjesto za obradu uvezene ruske nafte koja se isporučuje naftovodima, ali je preusmjerila poslovanje na rafiniranje nafte uvezene iz Kazahstana koja je dopremljena kroz luke na Baltičkom moru.

Rosneft je neuspješno pokušao osporiti skrbništvo na sudu.

TAGOVI