Rusija ima internih problema s opskrbom tržišta gorivom

Autor: N. D. Objavljeno: 18.09.2023. 🕜 10:12 Lokacija: Moskva (Rusija)
  • Rafinerija nafte Chao Praya na Tajlandu (izvornik: f11photo / Shutterstock, 2011.)

• rafinerije nafte, rafinerije, naftna industrija
    Izvor: f11photo / Shutterstock

Ruske rafinerije dobivat će manje subvencije jer zemlja treba novac za financiranje rata u Ukrajini

Rusija ponovno spominje mogućnost da bi mogla zabraniti sav izvoz naftnih derivata kako bi stabilizirala nestabilne cijene goriva u zemlji, objavila je u petak nova ruska agencija TASS. Alternativno, Rusija bi mogla povećati carinu na izvoz naftnih derivata na 250 dolara po toni. Ta će se pristojba vraćati onim tvrtkama koje ispune svoju kvotu za opskrbu gorivom na domaćem tržištu Rusije, objavio je OilPrice.

Zabrana izvoza derivata  iz Rusije — iako privremena — još bi više smanjila europske zalihe dizela. Iako je Europa od veljače zabranila uvoz rafiniranih proizvoda, to je samo promijenilo trgovinske obrasce, pri čemu je Rusija povećala izvoz rafiniranih proizvoda za 50% u odnosu na prethodnu godinu od prvog tromjesečja, povećanjem isporuka u Afriku.

Vijest je objavljena iako je Gazpromova refinerija u Astrahanu nastavila proizvodnju benzina nakon redovnog održavanja. Ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov rekao je ranije ovog tjedna da postoji nekoliko rafinerija nafte koje se trebaju vratiti u pogon nakon radova na održavanju a astrahanska je samo jedna. Završetak radova na održavanju rafinerija mogao bi uvelike pomoći u ublažavanju ruske domaće krize opskrbe i mogao bi odagnati potrebu za zabranom izvoza iz zemlje.

Treba nekako financirati rat

Zabrana izvoza goriva je već duže vrijeme mogućnost - Rusija je razmatra od svibnja u nastojanju da spriječi domaće nestašice goriva i obuzda cijene nakon što je najavila prepolovljenje subvencija rafinerijama nafte koje će započeti ovog mjeseca kako bi zadržala više novca u državnoj blagajni za financiranje svoje vojne operacije u Ukrajini.

Unatoč domaćoj krizi s derivatima, ruske su rafinerije nafte povećale stope prerade sirove nafte u prvoj polovici prošlog mjeseca uoči smanjenja subvencija. Rusija je također rekla da planira smanjiti izvoz dizela iz zapadnih luka za četvrtinu, ovog mjeseca jer se nastavlja sezonsko održavanje rafinerija.

TAGOVI