Još jedan korak prema egipatskoj nuklearnoj elektrani

Autor: B.L. Objavljeno: 05.09.2023. 🕜 10:18 Lokacija: Rim (Italija)
  • Piramide u Gizi kod Kaira u Egiptu (izvornik: Simon Berger from Unsplash, 2023.)

• Egipat, piramide, baština, Kairo
    Izvor: Simon Berger / Unsplash

Dobivena je dozvola za gradnju posljednje, 4. jedinice u NE El Dabaa, prvoj egipatskoj nuklearnoj elektrani

Egipatska nuklearna i radiološka regulatorna uprava (ENRRA) izdala je dozvolu za projektiranje i gradnju četvrtu jedinice u NE El Dabaa snage 1200 MW. Radi se o posljednjoj predviđenoj jedinici (bloku) prve egipatske nuklearne elektrane, čija bi ukupna nazivna snaga trebala iznositi 4,4 GW.

Daljnji koraci u gradnji postrojenja odobreni su nakon temeljite inspekcije koja je održana u vremenu 30. srpnja - 2. kolovoza ove godine, pri čemu je potvrđena sigurnost četvrte jedinice za ljude, okoliš i imovinu.

Izgradnja NE El Dabaa, na lokaciji u pokrajini Matrouh, uz obale Sredozemnog mora i oko 300 kilometara sjeverozapadno od Kaira, započela je u srpnju 2022. godine. Projekt se ostvaruje u sklopu sporazuma Egipta i Rusije koji je stupio na snagu u prosincu 2017. i kojim je predviđena gradnja elektrane s četiri bloka pojedinačne snage 1,2 GW u ukupnoj vrijednosti 28,75 milijardi dolara. Od tog iznosa, Rusija će pokriti oko 25 mlrd. dolara (85% vrijendosti) iz 22-godišnjeg kredita, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSAmed.

TAGOVI