Njemačke pokrajinske vlasti urgiraju za subvencioniranje struje za gospodarstvo

Autor: N. D. Objavljeno: 05.09.2023. 🕜 10:01 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Detalj nekog energetskog ili industrijskog postrojenja (izvornik: nostal6ie / Shutterstock, 2011.)

• energetska postrojenja, procesna postrojenja, industrija, inženjering, održavanje
    Izvor: nostal6ie / Shutterstock

Njemačka politika je razjedinjena oko pomoći velikim potrošačima struje, a ni Bruxelles nije blagonaklon

Premijeri 16 njemačkih saveznih država pozvali su EU da omogući subvencioniranje cijene električne energije kao potporu industriji, izvještava poslovni dnevnik Handelsblatt. U zajedničkoj “Bruxelleskoj deklaraciji” u koju su te novine imale uvid, državni premijeri traže od Komisije da dopusti nacionalnim vladama da uvedu takozvanu "premosnu cijenu" električne energije za industriju, o čemu se trenutno raspravlja u Njemačkoj.

Dokument, koji bi trebao biti objavljen ovog tjedna, tvrdi da su visoki troškovi energije "akutna prepreka" gospodarskom oporavku. "Stoga mora biti moguće da države članice uspostave konkurentnu cijenu električne energije za prijelazno razdoblje, posebno za energetski intenzivne tvrtke izložene međunarodnoj konkurenciji, dok pristupačne obnovljive energije ne budu dostupne u dovoljnoj mjeri." Naime, veliki njemački proizvođači smanjili su proizvodnju i do 20% radi rastućih troškova, a većina Nijemaca, njih 81% više je ili manje nezadovoljna radom Vlade po pitanju gospodarstva i imigracija, a nezadovoljstvo vlada i u samoj koaliciji (FDP). Da su sada izbori, ljudi bi glasali za CDU/CSU i AfD. 

 
Pitanje nepoštene konkurencije

 

Premijeri 16 država sastat će se u srijedu i četvrtak (6.-7. rujna) u Bruxellesu s najvišim europskim dužnosnicima. U svojoj deklaraciji, premijeri pozivaju na realistične i koherentne ciljeve Green Deala, dodajući da male i srednje tvrtke trebaju ciljaniju potporu.

"S obzirom na brzinu postizanja klimatske neutralnosti, potrebno je voditi računa o održavanju međunarodne konkurentnosti industrije EU-a i zajamčenom prihvaćanju javnosti", stoji u deklaraciji. Njemačka razmatra plan za jačanje međunarodne konkurentnosti svoje cijenjene teške industrije subvencioniranjem električne energije, ali postoji zabrinutost EU zbog nepoštene konkurencije. Energetski intenzivne tvrtke trebale bi dobiti milijarde eura državne pomoći ako obećaju dekarbonizaciju i ostanak u zemlji, prema prijedlogu ministarstva gospodarstva i klime (BMWK). No ideja je i dalje kontroverzna među kreatorima politike i ekonomistima, a protiv nje su se izjasnili i kancelar Olaf Scholz i ministar financija Christian Lindner.

TAGOVI