Njemačka: proračunski minus zbog državne pomoći tijekom energetske krize

Autor: B. O. Objavljeno: 28.08.2023. 🕜 08:26 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Brandenburška vrata u Berlinu (izvornik: jakob5200 from Pixabay, 2023.)

• Berlin, Njemačka
    Izvor: jakob5200 / Pixabay

Nakon teške zime, njemačko gospodarstvo nije uspjelo dobiti očekivani zamah u proljeće

Milijarde državne pomoći dodijeljene kako bi se građanima pomoglo u suočavanju s energetskom krizom gurnule su njemački državni proračun duboko u minus u prvoj polovini godine.

Naime, prema preliminarnim podacima Saveznog ureda za statistiku Destatisa, iz državne blagajne je utrošena 42,1 milijarda eura (45,4 milijarde dolara) više nego što se u nju slilo. Deficit savezne, državne i lokalne samouprave te socijalnog osiguranja iznosio je dakle 2,1 posto ukupne gospodarske proizvodnje. 

Deficit je posljednji put bio veći od tog u prvom polugodištu 2021. godine, kada je iznosio 4,3 posto, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA.

 

Tehnička recesija

Nakon teške zime, njemačko gospodarstvo nije uspjelo dobiti očekivani zamah u proljeće. Bruto domaći proizvod stagnirao je u drugom tromjesečju u usporedbi s prethodnim, objavio je Destatis, potvrdivši preliminarne brojeve.

Tijekom zime, njemačko gospodarstvo se smanjilo dva tromjesečja zaredom i skliznulo u tzv. tehničku recesiju.

"Nakon blagog pada u prethodna dva tromjesečja, njemačko gospodarstvo se stabiliziralo u proljeće", izjavila je čelnica Destatisa Ruth Brand.

TAGOVI