Poguranac boljoj likvidnosti ESM-a

Autor: B. O. Objavljeno: 23.08.2023. 🕜 10:46 Lokacija: London (Ujedinjeno Kraljevstvo)
  • Postrojenje TE Bitola u Sjevernoj Makedoniji (izvornik: ESM 2020.)

• TE Bitola, termoelektrane na ugljen, ESM
    Izvor: ESM

EBRD podupire elektroenergetsku tvrtku Elektrani na Severna Makedonija

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zajmom sjevernomakedonskoj elektroenergetskoj tvrtki Elektrani na Severna Makedonija (ESM) u iznosu od 100 milijuna eura podupire energetsku sigurnost u toj zemlji. 

EBRD-ov hitni zajam za likvidnost pomoći će ESM-u da održi svoju financijsku otpornost i nastavi pružati svoje temeljne usluge. Sredstva će biti iskorištena za financiranje uvoza električne energije i potrebe ESM-a za obrtnim kapitalom.

Uvelike ovisna o uvozu energije, Sjeverna Makedonija je patila od skokovitog rasta cijena energije, što je dovelo do visoke inflacije. Posljedično, javlja EBRD, ESM se suočava s nelikvidnošću. 

Zajam stiže u kritičnom trenutku makedonske energetske tranzicije. Naime, ta se zemlja obvezala smanjiti neto emisije stakleničkih plinova za 82 posto do 2030., ponajprije stavljanjem van pogona svojih termoelektrana na ugljen. ESM, koji osigurava približno 90 posto tamošnje proizvodnje električne energije, ključni je igrač u toj tranziciji.

 

Dekarbonizacija energetskih sustava

Kao dio ulaganja, ESM će provesti snažnu strategiju dekarbonizacije, usklađenu s Makedonskim nacionalnim energetskim i klimatskim planom (NECP), ciljajući na jasne obveze dekarbonizacije. To uključuje izvješćivanje o klimi i objavljivanje, ulaganja ESM-a u nove kapacitete obnovljivih izvora i potporu za razvoj i priključivanje na mrežu privatnih kapaciteta obnovljivih izvora od 1500 MW do 2030. godine. 

Kako bi se omogućila ta i daljnja ulaganja u obnovljive izvore, ESM i makedonska vlada obvezala se i provodi opsežne reforme energetskog tržišta kao što je jači regulatorni okvir putem ažuriranog zakona o energetici, spajanje tržišta i reforma tarifne metodologije.

"Vlada Sjeverne Makedonije s ESM-om pokazuje put drugim zemljama Zapadnog Balkana da uspješno dekarboniziraju i moderniziraju svoje energetske sustave. Zadivljeni smo njihovim klimatskim ambicijama i radujemo se zajedničkom radu na provedbi 85 milijuna dolara koje je Sjevernoj Makedoniji stavio na raspolaganje Fond za klimatska ulaganja", rekla je Charlotte Ruhe, direktorica EBRD-a za srednju i jugoistočnu Europu.

TAGOVI