Dobri rezultati unatoč mnogim izazovima

Autor: B.L. Objavljeno: 28.08.2023. 🕜 09:45 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • Poslovna zgrada sjedišta Petrola u Ljubljani (izvornik: Petrol 2022.)
    Izvor: Petrol
  • Pogled na vjetroagregate VE Ljubač (foto: BO, svibanj 2022.)

• VE Ljubač, vjetroelektrane, Petrol
    Izvor: B.O.
  • Benzinska postaja Petrola (izvornik: Petrol 2022.)

• Petrol, benzinske postaje
    Izvor: Petrol

Petrol nastavlja s ulaganjima i s ciljem digitalizacije i zelene tranzicije

Slovenska energetska skupina Petrol je nakon iznimno zahtjevne poslovne 2022. u prvoj polovici ove godine ipak ostvarila rezultate u skladu s godišnjim planom. No, na poslovanje i dalje utječe regulacija cijena goriva i energije. Bez obzira na to, tvrtka nastavlja slijediti strateške smjernice održivog razvoja i u prvoj polovici godine je među prvima u Sloveniji stekla bonitetnu ESG ocjenu. Takvi poslovni rezultati objavljeni su u izvješću o poslovanju za prvo polugodište ove godine koje je Nadzorni odbor Petrola prihvatio na svojoj 38. sjednici koja je održana 24. kolovoza u Ljubljani.

 

Poslovanje i dalje određeno regulacijom cijena

U prvoj polovici ove godine, uz stabilnije uvjete na tržištu energije u odnosu na 2022. u Sloveniji se mogao primijetiti skroman gospodarski rast i postupno smanjenje inflatornih pritisaka. No, na općenito poslovanje i dalje utječu neizvjesnost oko rata u Ukrajini i regulacija cijena goriva i energije na ključnim tržištima na kojima Petrol posluje kao što su slovensko i hrvatsko. No, sami uvjeti poslovanja u prvoj polovici ove godine bili su različiti u odnosu na one iz istog razdoblja prošle godine. Dok su u značajnom dijelu prve polovice 2022. prodajne cijene nekih naftnih derivata bile čak niže od nabavnih, ove je godine regulacija umjerenija pa u Sloveniji omogućava pokrivanje troškova, dok su propisi u Hrvatskoj ublaženi tijekom lipnja.

 

Poslovni rezultati u skladu s planom

"Poslovni rezultati skupine Petrol u prvom polugodištu ove godine su u planiranim okvirima. Zadovoljni smo poslovanjem na području energetske tranzicije, posebice ohrabrujućim rezultatima u prodaji energetskih rješenja i u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Energetskom tranzicijom želimo podržati državu, kućanstva i gospodarstvo kako bi se ostvario prijelaz na zelenu energetiku i to ne samo u Sloveniji, već i u cijeloj Jugoistočnoj Europi. Među ovogodišnjim prioritetnim razvojnim projektima valja istaknuti intenzivan proces obnove prodajne mreže u smjeru razvoja nove generacije prodajnih mjesta," ističe Nada Drobne Popović, predsjednica uprave Petrola.

U prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je prihod od prodaje od 3,4 milijarde eura, što je za 17% manje nego u istom razdoblju prošle godine, za što su glavni razlog niže cijena energenata i smanjen opseg trgovanja električnom energijom i prirodnim plinom u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pri tome je prodano 1 858 600 t goriva i derivata, što je za 1% manje nego u istom razdoblju 2022. godine. Pad prodaje je posljedica regulacije cijena, ali i činjenica da su početkom prošle godine kupci gomilali zalihe. Vrijednost prodaje robe i usluga u prvih šest mjeseci 2023. godine ostvaren je prihod od 262,6 milijuna eura, što je za 10% više nego u istom razdoblju prošle godine, a prodano je i 8,2 TW h prirodnog plina, 5,1 TW h električne energije i 80 600 MW h toplinske energije.

Korigirana bruto dobit u promatranom razdoblju iznosila je 264,7 mil. eura ili za 8% više nego u prvih šest mjeseci 2022. godine. Istodobno je dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila 116,3 mil. eura. Neto dobit iznosila je pak 52,8 mil. eura, dok je u istom razdoblju prošle godine ostvaren gubitak od 1,3 milijuna eura.

 

Ulaganja i projekti potpore digitalizaciji i zelenoj tranziciji

Tvrtka nastavlja s projektom digitalizacije lanca opskrbe 'Oil&Gas E2E' čija je svrha optimiranje logistike. Uz to, ulaganja ostaju usmjerena na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora pa je u završnoj fazi projekt sunčanih elektrana u okruženju VE Ljubač na tri lokacije pokraj Knina (Suknovci, Vrbnik i Pliskovo) ukupne snage 22 MW, a u Hrvatskoj se nastavlja i s projektom VE Dazlina u Hrvatskoj. Uz to, tu je i projekt 'Petrol Green' u sklopu čega je predviđeno postavljanje sunčanih elektrana na 46 lokacija u Sloveniji u prvoj fazi projekta, dok će druga i treća faza obuhvatiti još 41 lokaciju, za što su u tijeku potpisivanja ugovora s izvođačima. Usporedno s time s planira širenje tog projekta i na Hrvatsku.

U sklopu strateške obnove prodajne mreže, Petrol dovršava ulaganja u deset prodajnih mjesta u Hrvatskoj (tri u Istri, četiri u Dalmaciji i tri u okolici Zagreba). U Sloveniji je tijekom ljeta započela cjelovita rekonstrukcija dvije benzinske postaje na južnoj ljubljanskoj obilaznici (Barje jug i Barje sjever), čiji se završetak očekuje do kraja godine.

 

Dobivena ESG ocjena

Uz sve to, Petrol nastavlja s provedbom održive strategije prema niskougljičnom društvu, vodeći računa o kružnom gospodarstvu u partnerstvu sa zaposlenicima i društvenim okruženjem. Stoga je tvrtka među prvima u Sloveniji dobila bonitetnu ocjenu ESG (ekološki, društveni i standardi upravljanja). Pri tome je ocjena koju je u lipnju ove godine dodijelila međunarodna bonitetna kuća S&P Global Ratings iznosila 56 uz odgovarajuću spremnost, što je više od prosječne ocjene za područje nafte i plina u svijetu.

Petrol je također bio pogođen poplavama koje su početkom kolovoza pogodili Sloveniju. Zbog toga je oštećeno nekoliko benzinskih postaja, a zbog oštećenja plinovoda bila je poremećena i opskrba toplinskom energijom i prirodnim plinom na područjima općina Mežica, Črna na Koroškem i Prevalje. Kako bi se pomoglo stanovništvu na pogođenim područjima, Petrol je kupcima iz kategorije kućanstava odobrio plaćanje električne energije po cijeni od 1 EUR/(MW h) do kraja godine.

TAGOVI