EU je ove godine napravila veliki odmak od upotrebe fosilnih goriva

Autor: N. D. Objavljeno: 30.08.2023. 🕜 09:03 Lokacija: Zagreb
  • Pogled na postrojenja TE Plomin (foto: Tonka, 2002).

• TE Plomin, termoelektrane, termoelektrane na ugljen, HEP Proizvodnja, HEP
    Izvor: Antonia Hohnjec

Već druga studija koja potvrđuje vrlo agilna nastojanja većine članica da se oslone na obnovljive izvore energije

Upotreba fosilnih goriva za proizvodnju električne energije u Europskoj uniji smanjila se za 17% u prvoj polovici 2023. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazalo je istraživanje think tanka Ember climate objavljeno u srijedu, koje uglavnom koristi podatke operatora prijenosnih sustava. Potražnja za električnom energijom u odnosu na prvo polugodište prošle godine, ove je godine pala za 5%. U 17 zemalja članica EU proizvodnja iz obnovljivih izvora postigla je nove rekorde.

Portugal, Austrija, Bugarska, Estonija i Finska zabilježili su smanjenje proizvodnje iz fosilnih izvora veće od 30%, prema studiji. U još 11 članica EU-a proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva smanjena je za više od 20%.

Europska unija proizvela je samo 33% električne energije iz fosilnih goriva u prvoj polovici ove godine, najmanje od 1990. godine, navodi se u istraživanju. To je uglavnom posljedica visokih cijena ugljena i plina, smanjene potražnje te širenja proizvodnje obnovljive energije, navodi think-tank. 

Proizvodnja energije iz Sunca porasla je za 13% u EU-u u prvoj polovici 2023. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je proizvodnja iz vjetra porasla za 4,8%. Ovo je već druga studija koja pokazuje na pozitivan trend u EU. CREA je u lipnju objavila podatke za svibanj ove godine, koja je ukazala da je proizvodnja iz foislnih goriva bila na najnižim razinama u protkle dvije godine. 

TAGOVI