NOSBiH i CGES potpisali memorandum za novi 400 kV dalekovod

Autor: N. D. Objavljeno: 31.08.2023. 🕜 08:34 Lokacija: Podgorica (Crna Gora)
  • Dalekovod (izvornik: Lisa-S / Shutterstock, 2016.)

• dalekovodi, elektroenergetski sustavi, električna energija, elektroenergetika
    Izvor: Lisa-S / Shutterstock

Prekogranični projekt koji će promijeniti tokove snaga u regiji

Crnogorski operator prijenosnog sustava CGES potpisao je sredinom kolovoza memorandum o razumijevanju s bosanskim operatorom NOSBiH-om za rekonstrukciju 220 kV interkonekcije Perućica-Trebinje te gradnju nove 400 kV interkonekcije Brezna-Sarajevo.

Izgradnja nove 400 kV interkonekcije Brezna - Sarajevo omogućit će povećanje prekograničnih kapaciteta između dviju zemalja, veću integraciju obnovljivih izvora električne energije i daljnji razvoj tržišta. Drugi projekt se odnosi na rekonstrukciju postojeće 220 kV interkonekcije Perućica – Trebinje koja se sagledava kao dio šire slike povećanja propusne moći kompletne 220 kV mreže od Bosne i Hercegovine (Trebinje) do Albanije (Vau Dejes ).

Prema riječima Nemanje Pandurevića, generalnog direktora Nezavisnog operatora sustava BiH - Sarajevo, značaj ovih projekata ogleda se u jačanju prijenosnih kapaciteta koji su od velike važnosti za integraciju obnovljivih izvora energije. Ukazao je na činjenicu da je u regiji sve veći trend izgradnje solarnih elektrana i vjetroelektrana.

"Interkonekcijom će se također povećati sigurnost opskrbe energijom i eliminirati zagušenja mreže. Važno je istaknuti regionalni značaj realizacije ovakvih kapitalnih projekata", istaknuo je Pandurević.

Europska unija financirala je izradu studije izvodljivosti, a očekuje se i da će s 20% sredstava poduprijeti projekte vrijedne više desetaka milijuna eura.

 

 

TAGOVI