IRENA: koliko je koštala proizvodnja iz OIE u 2022.

Autor: N. D. Objavljeno: 30.08.2023. 🕜 09:54 Lokacija: Masdar City (UAE)
  • Kopnena vjetroelektrana (izvornik: Ed White from Pixabay, 2023.) 

• vjetroelektrane, kopnene vjetroelektrane, vjetroenergija, obnovljivi izvori
    Izvor: Ed White / Pixabay

IRENA ima novu studiju o ponderiranom trošku električne energije iz obnovljivaca

Rast cijena fosilnih goriva u postpandemijskom periodu ubrzao je konkurentnost obnovljivih izvora energije, pomogavši globalnom energetskom sektoru da uštedi 520 milijardi dolara u 2022., pokazuju najnoviji podaci IRENA-e. Bez razvoja obnovljivih izvora energije tijekom posljednja dva desetljeća, gospodarski poremećaji uzrokovani šokom cijena fosilnih goriva 2022. bili bi puno gori i vjerojatno izvan mogućnosti mnogih vlada da ih ublaže javnim financiranjem.

Novo izvješće IRENA-e o troškovima proizvodnje iz OIE pokazalo je da je 86% (ili 187 GW) svih novo ugovorenih obnovljivih kapaciteta u 2022. imalo niže troškove od električne energije iz fosilnih goriva.

Inflacija troškova robe i opreme u 2022. dovela je do toga da su zemlje iskusile izrazito različite trendove u troškovima u 2022., piše u novom izvješću IRENA-e. Međutim, na globalnoj razini, ponderirani prosječni trošak električne energije (LCOE) u godinu dana, između 2021. i 2022. pao je za solarne elektrane na krovovima za 3%, za kopnene vjetroelektrane za 5%, za velike solarne elektrane za 2%, za biomasu za 13% i za geotermalnu energiju za čak 22%.

Samo su troškovi za vjetroelektrane na moru i hidroenergiju porasli za 2%, odnosno 18%, zbog smanjenog udjela Kine u razvoju offshore vjetroelektrana i prekoračenja troškova u nizu velikih projekata hidroelektrana.

 
Stotine milijardi USD ušteda na gorivu

 

Novi kapaciteti dodani od 2000. smanjili su račune za gorivo u sektoru električne energije u 2022. za najmanje 520 milijardi dolara, dok će u zemljama koje nisu članice OECD-a samo uštede tijekom životnog vijeka dodavanja lanjskih novih kapaciteta smanjiti troškove do 580 milijardi dolara, procijenila je ta agencija. Svemu tome treba pribrojiti i koristi od manjih emisija ugljičnog dioksida i bolje kvalitete zraka.

Posljednjih 13 do 15 godina troškovi proizvodnje obnovljive energije iz sunčeve energije i energije vjetra padaju. Između 2010. i 2022. sunčeva energija i energija vjetra postale su troškovno konkurentne fosilnim gorivima čak i bez financijske potpore. Globalni ponderirani prosječni trošak električne energije iz fotonapona pao je za 89% na 0,049 USD/kWh, gotovo jednu trećinu niže od najjeftinijeg fosilnog goriva na globalnoj razini. Za vjetroelektrane na kopnu pad je iznosio 69% na 0,033 USD/kWh u 2022., nešto manje od polovice u odnosu na najjeftiniju opciju na fosilna goriva u 2022., zaključuje izvještaj IRENA-e.

 

„IRENA vidi 2022. kao pravu prekretnicu u razvoju obnovljivih izvora energije budući da njezina troškovna konkurentnost nikada nije bila veća unatoč dugotrajnoj inflaciji troškova robe i opreme diljem svijeta. Regije koje su najviše pogođene povijesnim cjenovnim šokom bile su izuzetno otporne, velikim dijelom zahvaljujući golemom porastu obnovljivaca u posljednjem desetljeću. Danas je poslovni model za obnovljive izvore uvjerljiv, ali svijet mora dodati 1 000 GW zelene energije godišnje u prosjeku svake godine do 2030. kako bi zadržao 1,5 °C na dohvat ruke, što je više od tri puta više od razine iz 2022. godine.“, komentirao je generalni direktor IRENA-e, Francesco La Camera.

TAGOVI