Vrijeme curi bioplinašima...

Autor: N. Domazet Objavljeno: 28.08.2023. 🕜 14:31 Lokacija: Zagreb
  • Pješčani sat
    Izvor:

Još par dana za traženje izuzeća za one čija proizvodnja električne energije doista košta više od 180 eur/MWh

Još par dana imaju energetski subjekti, čija proizvodnja energije košta više od 180 eura/MWh, da zatraže od HERA-e izuzeće od primjene Uredbe o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije, koja je stupila na snagu početkom godine. Riječ je o iznimno bitnom zahtjevu za proizvođače iz bioplinskih postrojenja, čiji inputi su drastično poskupjeli, što je već dovelo do prestanka rada nekih postrojenja koja rade u baznom načinu rada i trebala bi biti od vitalnog interesa za državu koja je ogroman neto uvoznik struje.

Do kraja ovog mjeseca takvi subjekti trebaju poslati svoj zahtjev za izuzećem Hrvatskoj energetskoj reguatornoj agenciji, sukladno članku 5. Zakona o provedbi Uredbe Vijeća (EU) 2022/1854 o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije. Zahtjev o izuzeću trebao bi sadržavati podatke o prosječnoj mjesečnoj cijeni proizvodnje električne energije od 1. prosinca 2022. do 30. lipnja 2023., podsjetila je i HERA svojom objavom u petak 25. kolovoza, što sugerira da u najmanju ruku nema poplave takvih zahtjeva, ako je uopće ijedan do sada zaprimljen. Uredba traži da se u zahtjevu za izuzećem pokriju i kapitalni i operativni troškovi u cijeni proizvodnje struje.  

 
Poslovanje preko ruba

 

Provedba uredbe u ovom obliku, bez dobivanja izuzeća, mogla bi pogurnuti preko crte preostale bioplinaše koji se već godinu dana bore za opstanak proizvodnje. Tko ne preda zahtjev do kraja mjeseca riskira da dobije odbijenicu HERA-e pa bi za njih bilo dobro da sada u zadnji čas predaju barem i nepotpuni zahtjev pa ga kasnije dopunjuju. Ako se pak zahtjev za izuzeće ne preda, ili ako bude odbijen, moguć je porez na ekstraprofit, što bi bio dodatan uteg mnogima.

 

Izvor: Shutterstock

 

Kako smo doznali u Hrvatskom udruženju proizvođača bioplina (HUPB), zahtjevi za izuzećem su u pripremi i bit će predani na vrijeme. Cijena proizvodnje iz bioplina i dalje je iznad 300 eura/MWh i to će, kažu, obrazložiti u zahtjevima za izuzećem, uz dokaze. Sudbina im je krajnje nesigurna, a nakon još jednog sastanka u MINGOR-u bitnijeg pomaka oko reguliranja njihovog statusa nažalost još nema.

Kako su bioplinaši u više navrata upozoravali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, HROTE i HERA-u, proizvodnja električne energije u bioplinskom postrojenju nije moguća uz cijenu od 180 eura/MWh. Problem su aktualne cijene sirovine (npr. kukuruzna silaža), zbog čega generiraju gubitke, počevši od 2021., kada je porasla cijena kukuruza za 85% u godinu dana, s nastavkom rasta. HROTE do danas nije korigirao poticajnu cijenu električne energije za bioplinska postrojenja u sustavu poticaja, koja je na razini cca 170 eura/MWh, zbog čega je više od polovine postrojenja izašlo iz sustava poticaja (27 MW od 47 MW), kumulativo u prvom dijelu godine.

 
Proizvodnja u sustavu poticaja radikalno smanjena

 

No, trend se nastavio, da bi se iz izvještaja za lipanj ove godine iščitalo da je u sustavu poticaja bilo samo 11,1 MW postrojenja, čija proizvodnja je iznosila 21.263 kW. U HUPB-u kažu da su dva postrojenja već prestala s radom, a mnogi rade na biološkom minimumu radi skupoće sirovine tj. neisplative proizvodnje.

Mnogi koji su izašli iz sustava poticaja su sklapali ugovore s otkupljivačima električne energije gdje su dobivali bolje cijene, no ugovori imaju ograničen period i proizvođači bi se stoga radije vratili pod okrilje HROTE-a, ali uz višu otkupnu cijenu električne energije. Zbog toga je Udruga proizvođača bioplina tražila da država anticipira njihov rast sirovine i korigira prenisko postavljenu otkupnu cijenu kako bi se podržala domaća proizvodnja koja je bitna zbog kružne ekonomije i iz ekoloških razloga, ali i poštivanja EU ciljeva u ugljičnom otisku poljoprivredno-prehrambene proizvodnje. Jednom ugašeno plinsko postrojenje malo će se vjerojatno pokrenuti, naglasili su.  

TAGOVI