Još jedna vrlo dobra godina za offshore

Autor: B. O. Objavljeno: 29.08.2023. 🕜 11:19 Lokacija: Melbourne (Australija)
  • Vjetroelektrana Gwynt y Môr u britanskim vodama Irskog mora (izvornik: RWE, 2023.)

• VE Gwynt y Môr, vjetroelektrane, offshore vjetroelektrane, RWE
    Izvor: RWE

Snaga pučinskih vjetroelektrana u svijetu, točnije u 19 zemalja i na tri kontinenta, dosegnula je 64,3 GW lani

Ako se promatra snaga novih projekata pučinskih vjetroelektrana, offshore industrija lani je ostvarila svoju drugu najbolju godinu u povijesti. Naime, snaga novih odobalnih vjetroelektrana koje su u 2022. priključene na elektroenergetsku mrežu iznosila je 8,8 GW, pokazuje najnovije Globalno izvješće o pučinskim vjetroelektranama 2023. Svjetskog vijeća za vjetroenergiju (GWEC). 

Snaga pučinskih vjetroelektrana u svijetu, točnije u 19 zemalja i na tri kontinenta, tako je dosegnula 64,3 GW lani. 

Zanimljivo je istaknuti kako je na offshore otpadalo 7,1 posto od ukupne snage (pučinskih i kopnenih) vjetroelektrana koje su bile u pogonu diljem svijeta u 2022. godini.  

 

Ostvarenje potencijala

Nadalje, u Izvješću se predviđa kako će do 2032. godine biti izgrađeno 380 GW novih pučinskih vjetroelektrana – od čega će gotovo polovica dolaziti iz Azijsko-pacifičke regije. Zatim, slijede Europa (41 posto), Sjeverna Amerika (devet posto) i Južna Amerika (jedan posto), javlja GWEC

Izvor: Shutterstock

"Vlade i industrija morat će se izravno suočiti s izazovima s kojima se vjetroenergetska djelatnost suočava poput opskrbnog lanca, dozvola i politike kako bi izgradili otporna tržišta u budućnosti. Rješavanjem ovih izazova možemo izgraditi snažnu, otpornu globalnu industriju pučinskih vjetroelektrana...", izjavio je Ben Backwell, glavni izvršni direktor GWEC-a. 

"Offshore industrija ostvarila je još jednu godinu zadivljujućeg rasta osnaživši prošlogodišnje rekordne brojeve. Izvješće naglašava kako od sada postoji potencijal za rekordni rast u svakoj godini. To bi omogućilo preobražen, čist, siguran energetski sustav – posebice u Azijsko-pacifičkoj regiji. Međutim, vlade i industrija diljem svijeta morat će surađivati ako se želi ostvariti taj potencijal, dok će se trgovinske i industrijske politike morati usredotočiti na partnerstva i suradnje kako bi se osigurala ulaganja i rast", rekao je.

TAGOVI