Zelena tranzicija Živinica

Autor: B. O. Objavljeno: 29.08.2023. 🕜 10:27 Lokacija: Živinice (BiH)
  • Dio sunčane elektrane (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• sunčane elektrane, fotonaponski sustavi, Sunčeva energija
    Izvor: Shutterstock

Ostvarenje projekta postavljanja sunčanih elektrana na degradiranom rudničkom zemljištu počelo je u svibnju

Gradnja sunčanih elektrana snage 60 MW na degradiranom rudničkom zemljištu najavljuje novu eru u energetskoj tranziciji i proizvodnji zelene energije iz obnovljivih izvora, izjavio je gradonačelnik Živinica Began Muhić na sastanku s predstavnicima Elektroprivrede BiH koji je u tom bosanskohercegovačkom gradu održan prošli tjedan. Dakle, Živinice će ostvarenjem tog projekta biti zelena sredina, čime se omogućava i postupak pravedne tranzicije.

Realizacija projekta, čija je vrijednost oko 46 milijuna eura (90 milijuna KM), krenula je u svibnju. Investitor je EPBiH, a projekt financira Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). 

Prema riječima predstavnika EPBiH, aktivno se radi na ostvarenju tog projekta. A prema očekivanjima, javlja Grad Živinice, sunčane elektrane će biti u funkciji do konca iduće godine.

Živinice će imati izravnu korist od toga jer će fotonaponski sustavi biti priključeni na distribucijsku mrežu i sva dobivena energija će biti potrošena u tom gradu, tj. bit će usmjerena za potrebe gospodarstva i građana. Osim toga, bit će povećana potreba za dodatnom radnom snagom te će se otvoriti i mogućnost prekvalifikacije.

TAGOVI