Tko je i zašto zainteresiran za premije?

Autor: B.L. Objavljeno: 28.08.2023. 🕜 09:05 Lokacija: Zagreb
  • Zračni snimak VE Jelinak pokraj Trogira (izvornik: Shutterstock, 2018.)

• VE Jelinak, vjetroelektrane, vjetroenergija, Acciona
    Izvor: Shutterstock
  • Fotonaponski moduli na krovu poslovne zgrade koji čine SE Kuća Stilin u Zagrebu (foto: BL, rujan 2006.)

• fotonaponski moduli, fotonaponski sustavi, sunčane elektrane, SE Kuća Stilin
    Izvor: B.L.
  • Cjepanice (foto: Tonka, 2003.)

 • biomasa, cjepanice
    Izvor: Antonia Hohnjec

HROTE je pripremio kratak upitnik za potencijalne prijavitelje na natječaj koji će uslijediti u listopadu

Hrvatski operator tržišta energije započeo je s ispitivanjem interesa za natječaj za dodjelu tržišne premije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i kogeneracijskih postrojenja. Tako je u skladu s planovima o raspisivanju natječaja za dodjelu premije za zainteresirane investitore u projekte za takvu proizvodnju električne energije pripremjen kratak upitnik za potencijalne prijavitelje na natječaj.

Podaci iz upitnika će poslužiti HROTE-u pri pripremi natječajnih uvjeta jer će pokazati koliko je zanimanje za ulaganja u pojedina energetska postrojenja prema vrsti (vjetroelektrane, sunčane elektrane itd.), zrelosti projekata i ostalim sastavnicama koje su važne za razradu natječajnih uvjeta koji optimalno odgovaraju trenutnačom stanju i zanimanju investitora. Uz to, prikupljeni podaci trebali bi pomoći pri preciznijem utvrđivanju kvota instalirane snage za poticanje proizvodnje prema pojednim rješenjima i ukazati na okvire za utvrđivanje cijena za proizvedenu energiju prema pojedinim postrojenjima za natječaj koji je planiran za listopad ove godine.
 
Za svaki planirani projekt trebalo bi ispuniti zaseban upitnik, odnosno onaj koji odgovara predviđenom postrojenja. Ispunjeni upitnik trebalo bi poslati HROTE-u najkasnije do 10. rujna ove godine.

TAGOVI