U rad je pušten najveći plutajući vjetropark na svijetu

Autor: N. D. Objavljeno: 24.08.2023. 🕜 09:34 Lokacija: Bergen (Norveška)
  • Postrojenje VE Hywind Tampen, plutajuće vjetroelektrane u Sjevernom moru (izvornik: Ole Jorgen Bratland / Equinor, 2023.)
 
• plutajuće vjetroelektrane, pučinske vjetroelektrane, Equinor, VE Hywind Tampen
    Izvor: Ole Jorgen Bratland / Equinor

Pet godina od početka do kraja izuzetnog dekarbonizacijskog projekta u Sjevernom moru

Prijestolonasljednik Haakon od Norveške jučer je u rad pustio Hywind Tampen, najveću plutajuću offshore vjetroelektranu na svijetu. Taj Equinorov vjetropark, snage 88 MW opskrbljuje električnom energijom pet naftnih platformi u norveškim vodama.

Očekuje se da će Hywind Tampen smanjiti emisije CO2 za 200.000 tona godišnje od velikih proizvođača nafte i plina u Sjevernom moru. Vjetroelektrana se sastoji od 11 vjetroturbina temeljenih na plutajućem Hywind konceptu, koji je razvio Equinor. Proizvodnja iz Hywind Tampena mogla bi pokriti oko 35% godišnje potrebe za električnom energijom na pet platformi Snorre A i B i Gullfaks A, B i C, a vjetroelektranom se upravlja s lokacije ureda Equinor u Bergenu.

Prije 40 godina naftno-plinsko polje Gullfaks je bio Equinorov glavni razvojni kvalifikacijski test na norveškom kontinentalnom pojasu. Današnji dan obilježava novu prekretnicu. S Hywindom Tampen, pokazali smo da možemo planirati, izgraditi i staviti u pogon veliku plutajuću vjetroelektranu na moru u Sjevernom moru. Iskoristit ćemo iskustvo i učenje iz ovog projekta kako bismo bili još bolji,” kaže Siri Kindem, voditelj Equinorovog poslovanja obnovljivih izvora energije u Norveškoj.

 

 

Razvoj projekta trajao je pet godina, a 60% vrijednosti radova i opreme dodijeljeno je norveškim dobavljačima. Enova i norveški fond Business Sector NoX podržali su projekt s 200 odnosno 50 milijuna eura za poticanje tehnološkog razvoja energije vjetra na moru. Projekt je značajno premašio planirani troškovnik. Planirana investicija za projekt sada iznosi oko 640 milijuna eura, a prilikom predaje plana razvoja i rada, trošak razvoja procijenjen je na oko 430 milijuna kuna. Povećanje je posljedica kombinacije troškova povezanih s COVID-om, kašnjenja isporuke, problema s kvalitetom u nekim isporukama i posrednih učinaka.

Dodatno, tome su pridonijeli porast tržišnih cijena, učinci tečaja i kompenzacije dobavljačima za učinke pandemije. Istodobno su povećani očekivani porez na CO2 i cijena plina, što pozitivno utječe na ekonomičnost projekta.

Projekt predstavlja značajno smanjenje troškova u usporedbi s plutajućom pučinskom vjetroelektranom Hywind Scotland, koja je bila prva plutajuća pučinska vjetroelektrana na svijetu. Prilagođeno za kretanje cijena od 2016./2017., investicijski trošak Hywind Tampen je približno 35% niži po instaliranom MW, objavio je Equinor.

TAGOVI