Sunčana elektrana i baterijska pohrana na površinskom kopu

Autor: B. O. Objavljeno: 25.08.2023. 🕜 09:00 Lokacija: Köln/Essen (Njemačka)
  • Ulaz u zgradu sjedišta RWE-a (RWE Campus) u Essenu u Njemačkoj (izvornik: Andre Laaks, RWE, 2020.)

• RWE, zgrade
    Izvor: Andre Laaks / RWE

U rajnskom rudarskom području krenuo je projekt 'RWE Neuland Solar Farm'

Njemačka energetska skupina RWE nastavlja ulagati u obnovljive izvore u rajnskom rudarskom području. Naime, u površinskom rudniku lignita Hambach započela je gradnja fotonaponskog sustava s integriranim sustavom baterijske pohrane energije. Tamo će RWE postaviti oko 22 tisuće solarnih modula, što je dovoljno za opskrbu više od 3 100 kućanstava zelenom električnom energijom. 

RWE planira voditi solarne projekte u površinskom rudniku Hambach u suradnji s tvrtkom Neuland Hambach koja koordinira radove oko površinskog kopa i igra ključnu ulogu u njegovom oblikovanju. Sukladno tome, taj projekt, koji je dio međuopćinskog okvirnog plana za ponovno uređenje okoliša rudnika i njegovu prenamjenu, nazvan je 'RWE Neuland Solar Farm'.

"Ovo je već četvrti veliki solarni projekt koji pokrećemo u rajnskom rudarskom području u vrlo kratkom vremenu, ponovno u kombinaciji sa sustavom skladištenja. Ubrzavamo tempo, posebice u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, i provodimo projekte vjetroenergije i Sunčeve energije. Diljem Njemačke, snaga tih projekata obnovljivih izvora iznosit će tisuću MW do 2030. godine, pri čemu će najmanje 500 MW biti smješteno u rajnskom rudarskom okrugu. U tu svrhu ulažemo oko četiri milijarde eura bruto", izjavila je Katja Wünschel, izvršna direktorica tvrtke RWE Renewables Europe & Australia. 

Snaga 'RWE Neuland Solar Farm', koja bi trebala biti završena koncem ove godine, iznosit će  8,4 MW, priopćio je RWE

TAGOVI