Njemački Solarpaket uvelike olakšava put do sunčane elektrane

Autor: N. D. Objavljeno: 25.08.2023. 🕜 14:02 Lokacija: Zagreb
  • Zgrada Reichstaga u Berlinu u Njemačkoj (izvornik: Shutterstock 2013.)

• Berlin, Njemačka
    Izvor: Shutterstock

Što je sve njemačka vlada poduzela da olakša instalaciju sunčanih elektrana....

Njemačka je u ljetnom zakonodavnom "Solarpaketu" uklonila mnogo birokracije za fotonaponske sustave na zemljištu i u komercijalnim i stambenim zgradama, samoopskrbi, agrosolarima i malim balkonskim sustavima te plutajućim elektranama.

Tzv. „Solarpaket“je sredinom kolovoza odobrilo Savezno vijeće ministara. Zakonskom paketu prethodila je intenzivna razmjena s industrijom u sklopu tzv. Practice Check-a za fotonapon kako bi se identificirale prepreke i birokratske prepreke te ih ciljano otklonile, pohvalila se vlada.

Cilja se na velike brojke - ovom mjerom Berlin ima za cilj utrostručiti godišnje instalacije fotonaponskih sustava na tlu i na krovovima i krovovima, dosežući 22 GW do 2026., od čega će polovica (11 GW) biti na krovovima, u usporedbi s ukupno 7,5 GW postignutih u 2022. godini. Kumulativno, do 2030. Njemačka računa na FN kapacitet od 215 GW.

 

Izvor: loraks / Shutterstock

 

Pogodnosti za komercijalni solar

 

U Solarpaketu postoje pojednostavljenja za sve kategorije fotonapona, od malih balkonskih instalacija – za koje više nije potrebna registracija kod operatera mreže – do agrosunčanih sustava, onih koji prolaze kroz instalacije na zgradama (stambenim i komercijalno-industrijskim) i velikim neintegriranim elektranama.

Da bi se instaliralo 11 GW godišnje na krovovima, uklanjaju se važne prepreke, npr. u pogledu komercijalnih elektrana na krovovima: obveza izravne prodaje energije počevši od 100 kW je fleksibilnija. Ovo se sada mijenja: u budućnosti, operateri postrojenja mogu proslijediti svoje prekomjerne količine mrežnom operateru bez naknade – ali i bez izravnih marketinških troškova, što je optimum za oni koji imaju veliku potrošnju na licu mjesta.

Uz to, granična vrijednost za certifikaciju sustava povećava se s prijašnjih 135 kW na 270 kW, sve do 500 kW snage. Ispod te snage dovoljna je jednostavna dozvola.

 
Višestambene zgrade i samoopskrba

 

Zahvaljujući novoj takozvanoj opskrbi zgrade u zajednici, krovna solarna energija u stambenim zgradama ubuduće se može prenositi izravno na stanare zgrade. Precizno su definirani i propisi o naplati i pravovremenoj obavijesti o prekidu opskrbe. Za količine električne energije koje se ne mogu pokriti jeftino proizvedenom strujom, stanari će ubuduće s elektroopskrbnom tvrtkom moći sklopiti jeftinu dodatnu tarifu.

Zajedno s industrijom, savezna vlada će raspravljati o tome kako se može dodatno ojačati zaštita potrošača u slučaju "opskrbe komunalnih zgrada". Za samoopskrbu dodatno će se ubrzati priključenje na mrežu i smanjiti tehnički zahtjevi za izravnu prodaju. Konkretno, pravila za solare na balkonima zgrada također su znatno pojednostavljena, jer će primjerice biti potrebna samo vrlo pojednostavljena registracija i više neće biti potrebno čekati na ugradnju novog digitalnog brojila.

 

Izvor: Shutterstock

 

Balkonske fotonaponske sustave treba staviti u rad što je lakše moguće. U tu svrhu izostaje prethodna registracija kod mrežnog operatora, a registracija u matičnom registru tržišta se ograničava na mali broj podataka koji se lako unose. Osim toga, nove balkonske sustave ne bi trebala spriječiti činjenica da se mora ugraditi dvosmjerno brojilo – tj. digitalno brojilo električne energije. U prijelaznom razdoblju sustavi mogu nastaviti koristiti stara brojila. Prethodni mjerač električne energije tada jednostavno radi unatrag kada se struja dovodi u mrežu. Na taj način potrošači imaju koristi jer se smanjuje količina električne energije koju plaćaju.

 
Brže do dozvola za samoopskrbu

 

Pojednostavljena registracija odnosi se na FN sustave ukupne instalirane snage do 2 kW i inverterske snage do 800 voltampera. U budućnosti bi se balkonski fotonaponski sustavi trebali snalaziti s uobičajenim Schuko utikačem. To bi znatno olakšalo instalaciju, međutim, za to se još mora izraditi standard s udrugama.

Središnja točka paketa, pojašnjavaju u Ministarstvu klime, zaštita je interesa poljoprivrede i očuvanja prirode. Istodobno je definirana gornja granica koja osigurava uravnoteženo korištenje zemljišta: ako je 1% poljoprivrednog zemljišta savezne države već zauzeto solarnim elektranama, država može zabraniti ta područja za daljnje instalacije.

Veći zamah dat će se, uz specifične segmente u natječajima, FN sustavima koji jamče dvostruku namjenu prostora, kao što su agrosolari, sustavi na parkiralištima i plutajući solari na vodenim površinama.

U prvoj polovici 2023. izgrađeno je ukupno gotovo 6.000 MW dodatnih kapaciteta u odnosu na prethodne rekordne godine 2010. do 2012. To znači da bi se 3,5 milijuna kućanstava godišnje moglo opskrbljivati ​​solarnom energijom, izračunala je njemačka vlada.

 

 

 

TAGOVI