Njemačka savezna država omekšava ekološka pravila za vjetroturbine

Autor: N. D. Objavljeno: 22.08.2023. 🕜 14:41 Lokacija: Düsseldorf (Njemačka)
  • Vjetroagregat VE Vrataruša (foto: Jelena Nikl 2010.)
    Izvor: Jelena Nikl

Njemačka doista ubrzava gradnju vjetroelektrana

Vlada najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine, Sjeverne Rajne-Vestfalije, izgleda da će izmjenom razvojnog plana ukinuti postojeće strogo prostorno-plansko pravilo o minimalnoj udaljenosti za vjetroturbine, izvijestio je tjednik Der Spiegel. Trenutačno turbine moraju biti udaljene najmanje jedan kilometar od najbliže stambene zgrade. Očekuje se da će vladina koalicija u zapadnoj industrijskoj državi, sastavljena od konzervativnog CDU-a i Zelene stranke, ukinuti pravilo minimalne udaljenosti, što kritičari smatraju jednim od glavnih razloga sporog razvoja kopnene elektrane na vjetar u zemlji posljednjih godina.

Državna koalicija planira podići najmanje tisuću novih vjetroturbina u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji tijekom svog sadašnjeg mandata, dok je kancelar Olaf Scholz rekao da bi Njemačka kao cjelina trebala težiti izgradnji do pet novih turbina svaki dan u sljedećih nekoliko godina. U svom nacrtu zakona, državne koalicijske stranke tvrdile su da će ubrzanje širenja obnovljivih izvora pomoći smanjiti cijene električne energije i povećati sigurnost opskrbe. Međutim, upozorili su da će to funkcionirati samo "ako se osigura i dodatno poveća prihvaćanje od strane ljudi diljem zemlje".

Savezna vlada Njemačke zadužila je sve pokrajine da do 2032. odrede određeni dio svog teritorija za razvoj kopnenih vjetroelektrana. Do 2025. Sjeverna Rajna-Vestfalija planira odrediti 1,8% svog teritorija ili čak 61.400 hektara za vjetroelektrane. Nedavni podaci o dobivanju dozvola za tu saveznu pokrajinu, kao i za ostatak Njemačke, sugeriraju da je tempo širenja već počeo ubrzavati nakon nekoliko godina gradnje ograničenih kapaciteta, javlja Der Spiegel.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva u prvoj polovini godine u spomenutoj pokrajini odobrena je veća snaga VE nego u cijeloj prošloj godini, a riječ je o 178 vjetroturbina snage oko 910 MW, dok je cijele prošle godine odobrena gradnja 869 MW. "Omekšavanje" politike prostornog planiranja doprinijet će gradnji OIE.

TAGOVI