Prilika za sufinanciranje sunčanih elektrana

Autor: B. O. Objavljeno: 23.08.2023. 🕜 08:22 Lokacija: Zagreb
  • Radovi na postavljanu fotonaponskih modula na krov (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• sunčane elektrane, fotonaponski moduli, fotonaponski sustavi
    Izvor: Shutterstock

Nagradnim natječajem do sufinanciranja 10 sunčanih elektrana za kućanstva u iznosu od 2 500 eura

Zelena energetska zadruga (ZEZ) i Raiffeisenbank u Hrvatskoj 11. rujna otvaraju treće izdanje nagradnog natječaja '2030. je danas' u kojem će glavna nagrada biti sufinanciranje 10 sunčanih elektrana za kućanstva u iznosu od 2 500 eura. 

Taj nagradni natječaj je uz godišnje poticaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) trenutačno jedini natječaj za sufinanciranje sunčanih elektrana za kućanstva otvoren za prijave iz cijele Hrvatske.

Uz lakši put do sunčane elektrane za kućanstvo, javlja ZEZ, cilj nagradnog natječaja je povećati razumijevanje o društvenoj i okolišnoj vrijednosti Sunčeve energije. Zato su gradovi koji maksimalno koriste taj potencijal koji im je na raspolaganju, tj. "sunčani" gradovi, ovogodišnja tema natječaja. 

Svi prijavitelji morat će tekstom i fotografijom dočarati svoju viziju života u "sunčanom" gradu, a nagradu od 2 500 eura će zaslužiti 10 najkreativnijih rješenja. 

 

Adut za neovisnost

Prijavitelji će ujedno morati zadovoljiti nekoliko osnovnih tehničkih uvjeta za ugradnju sunčane elektrane, od kojih je ključan izrađen glavni projekt. 

Sve koji planiraju skoru realizaciju sunčane elektrane i zainteresirani su sudjelovati u ovom natječaju, organizatori zato pozivaju da čim prije izrade glavni projekt kako bi bili pravovremeno spremni sudjelovati. 

Natječaj će od 11. rujna biti otvoren za prijave na web stranici ZEZ-ovog neprofitnog servisa za podršku u realizaciji sunčanih elektrana Na sunčanoj strani na adresi nasuncanojstrani.hr, s detaljnim informacijama o uvjetima i pravilima natječaja.

Dosadašnjim izdanjima natječaja, ZEZ i RBA su osigurali pet besplatnih ugradnji, 10 sufinanciranja u iznosu od 2 500 eura te 17 besplatnih glavnih projekata za sunčane elektrane za kućanstva. Cilj im je potaknuti veće korištenje Sunčeve energije u Hrvatskoj, koju vide kao jedan od najjačih aduta za energetsku neovisnost i smanjenje utjecaja klimatskih promjena na društvo i okoliš.

TAGOVI